„A kelet-európai országok véleményét és érdekeit egyszerűen figyelmen kívül hagyják Berlinben és Brüsszelben. Mint láthatjuk, egész Európa kárára. Ha Berlin és Brüsszel figyelembe venné a mi kontinensrészünk véleményét, Európa sok rossz döntést elkerülhetne” – állítja a Jan Olszewski-kormány egykori védelmi minisztere, Jan Parys.

„Érdemes elgondolkodni azon, hogy milyenek Lengyelország és Németország kapcsolatai, és melyik ország akadályozza ezeket a kapcsolatokat. Érdemes elgondolkodni azon is, hogy lehetséges-e ma jó kapcsolat Németországgal, és melyik kormánynak kellene változtatnia magatartásán, hogy kapcsolataink javuljanak” – kezdte gondolatait egy terjedelmes véleménycikkben Jan Parys volt lengyel védelmi miniszter, aki hozzátette, hogy mint tudjuk, a németek egészen másképp viselkednek Lengyelországgal szemben. Sok lengyel úgy gondolja, hogy az országunkban elkövetett bűneik miatt nincs joguk kioktatni minket a demokráciáról és a jogállamiságról. Berlinben még 80 év múlva sem viselkedhet senki így a lengyelekkel szemben. A németeknek nem kell szeretniük minket. Támogathatják a politikánkat vagy hallgathatnak róla – jelentette ki Jan Parys, majd rátért az Európai Unió és Németország elhibázott politikai kapcsolataira. Szerinte az EU politikája évek óta a Berlinben hozott döntések diktálására épül. „Hogy ennek mi lesz a vége Európa számára, azt minden uniós polgár láthatja.

Elég csak a görög válságra, a migrációs válságra, a brexitproblémára, az éghajlatpolitikára, az Oroszországgal szembeni politikára, az energiapolitikára, a biztonságpolitikára emlékezni. Nem csoda, hogy egyre többen gondolják úgy Európában (nem csak Lengyelországban), hogy Németország domináns szerepe az EU-ban katasztrófa Európa számára” – vélekedik a volt tárcavezető. Megjegyezte: „Ez Lengyelország számára is káros.

A kelet-európai országok véleményét és érdekeit egyszerűen figyelmen kívül hagyják Berlinben és Brüsszelben. Mint láthatjuk, egész Európa kárára. Ha Berlin és Brüsszel figyelembe venné a mi kontinensrészünk véleményét, Európa sok rossz döntést elkerülhetne.

Hozzátette: E problémák egyikét sem sikerült hatékonyan megoldani, amelyekről Brüsszelben döntöttek Németország nyomására. Éppen ellenkezőleg, ezek újabb viták és további válságok okozói voltak és vannak. Nyilvánvaló, hogy a német politikusok olyan rosszul átgondolt megoldásokat erőltetnek Brüsszelben, amelyek nem veszik figyelembe az összes ország igényeit.”

A Jan Olszewski-kormány volt védelmi minisztere szerint Németország sokat tett azért az elmúlt években, hogy a Lengyelországgal való szövetségkötés ne legyen lehetséges. Parys felidézte, hogy júliusban Olaf Scholz német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban nyíltan beszélt a hatalom európai központosításáról.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: PAP