Jutalékként próbálhatta meg kicsalni a víziszárnyas-tenyésztők pénzét Szabó Bálint volt szocialista politikus, szegedi önkormányzati képviselő, aki miután közös tiltakozásra hívta a termelőket, tíz százalékot kért a gazdáknak járó állami támogatásból. Nem ez az első botrányos ügye Szabónak, akinek meglehetősen zavaros a múltja – írja az Origó.

A gazdákon nyerészkedve próbálta volna megkaparintani a nekik járó agrártámogatások egy részét a volt szocialista Szabó Bálint. Még idén februárban jelentek meg arról szóló hírek, hogy a Szegeden önkormányzati képviselőként politizáló Szabó cégének, a Likvid Kontrol Kft.-nek a munkatársai hívogatták telefonon a gazdákat érdeklődve, hogy mennyi támogatás jár nekik, és felajánlották, hogy majd az ő cégük adja be az igényeket a kormányhivatalokhoz tízszázalékos sikerdíj ellenében.

Szabóék nem sokkal azután kísérelhették meg kicsalni a gazdák pénzének egy részét, hogy egy Mélykúton tartott tüntetésen

Nagy István miniszter biztosította róla a tiltakozó víziszárnyas-tenyésztő gazdákat, hogy a kormány 1,9 milliárd forintot elkülönített a nekik járó agrártámogatások kifizetésére.

Az eset kapcsán tehát annak lehetősége is felmerül, hogy Szabó azért vehetett részt a demonstráció megszervezésében, hogy később jelentős haszonra tehessen szert – olvasható az Origó cikkében.

A gazdák becsapását végül az agrártárca akadályozta meg, amikor egy közleményben tudatták, hogy a támogatások utalásához nincs szükség közvetítésre. Mint írták:

A támogatások igénybevételéhez a termelők közvetlenül a Magyar Államkincstárhoz adják be a támogatási és kifizetési kérelmeiket. A támogatások igénylése és kifizetése a kedvezményezett és a Magyar Államkincstár között közvetlenül zajlik, a támogatási eljárás nem igényli közvetítő vagy harmadik fél részvételét.

További részletek: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: szegedma.hu