Leszbikus csókjelenettel érzékenyíti a gyermekeket a Netflix egyik magyarul is futó rajzfilmsorozata – hívja fel a figyelmet a CitizenGO, hangsúlyozva: egy ilyen jelenet abban erősíti meg a fiatalokat, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vizsgálatot indított, a szülők pedig a CitizenGO által indított petíció aláírásával tudnak tiltakozni.

Hétéves kortól ajánlja a Netflix a Jurassic World – magyarul a Krétakori tábor – című animációs rajzfilmsorozatot, amely hat kamasz kalandjait meséli el, akik a ragadozókkal teli Nublaron-szigeten rekedtek, és a túlélésért küzdenek. A kalandos történet ugyanakkor csendben megragadja az alkalmat a gyermekek érzékenyítésére is, mivel az ötödik évad kilencedik epizódjában két azonos nemű szereplő közötti csókjelenetre kerül sor, akiket erős érzelmi szálak fűznek egymáshoz. A homoszexuális kapcsolat természetességét megerősítendő a fiatalok családja és a barátai is jóváhagyják és támogatják őket a történetben, mondván: milyen boldog a két „barátnő” így együtt.

A konzervatív érdekvédelmi szervezet szerint mindez azért is veszélyes, mivel egy ilyen jelenettel a rajzfilmet néző gyermekeket abban erősítik meg, hogy a szülők, a felnőttek és a kortársaik szerint is teljesen rendben van az azonos neműekkel való intimitás.

Kitérnek arra is, hogy a népszerű amerikai streaming szolgáltató mára már az „LMBTQ-agymosás terepévé vált”, hiszen lassan szinte lehetetlen olyan sorozatot találni, amelyben ne jelenne meg homoszexuális vagy transzgender történetszál. Erre a jelenségre egyébként tavaly nyáron a Magyar Nemzet is rámutatott, amikor részletes cikket közölt a Netflixen futó, LMBTQ-tematikájú sorozatokról, amelyből már akkor több mint száz darab volt. Ez a szám azóta minden bizonnyal csak tovább emelkedett, a jogi felelősségre vonás azonban nem garantált, mivel az NMHH csak magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni. A Netflix (HU) médiaszolgáltató azonban Hollandiában bejegyzett társaság, ezért e külföldön bejegyzett médiaszolgáltatásra – noha magyar nyelven és Magyarországon elérhető – nem terjed ki a médiatörvény hatálya. 

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Szerző: Elek Nikoletta

Kép: Netflix, képernyőkép