A vidéki, főleg kistelepülési ingatlanpiacon jelentenek különösen nagy segítséget a támogatások. Az új építésű lakások piacán a kisebb ingatlanok felé tolódott el a kereslet.

Az otthonteremtési támogatások felhasználásában az eddigi tapasztalatok alapján nem volt régiós különbség, és ebben nem is vár változást a Duna House – válaszolta a Magyar Hírlap megkeresésére Benedikt Károly, a cég PR- és elemzési vezetője. Tény ugyanakkor – tette hozzá –, hogy az adott támogatási összeg általánosságban jóval nagyobb segítséget jelentett a vidéki és főleg a kistelepülések ingatlanpiacán, mint például Budapesten vagy a nagyobb megyeszékhelyeinken.

A falusi csok nagyon jó hatással volt a legkisebb települések ingatlanpiacára, ahol valódi segítséget jelentett a családoknak, főleg hogy a vásárlás mellett felújításra is lehet használni.

A módosult rezsiszabályok egyelőre nem indítottak el költözési hullámot, várhatóan az első már jobban elemezhető adatok év végén vagy a következő év elején fognak rendelkezésünkre állni, hiszen akkor jelennek meg majd azok az ingatlanok a kínálati oldalon, amelyek fenntartása komoly problémát okozott a tulajdonosainak – mutatott rá Benedikt Károly. Hozzátette, a téli szezon hónapjai lehetnek majd ebből a szempontból a meghatározók.

A változások okán elképzelhető ugyanakkor, hogy az eddig nagyon erős kiköltözési hullám mérséklődhet, esetleg akár fordulhat is a trend, hiszen az agglomerációban elhelyezkedő nagyobb házak fenntartási költségei magasabbak lehetnek egy-egy városban elhelyezkedő lakásénál. Igaz az agglomerációs településeken lévő új építkezések és fejlesztések javarészt már energiahatékony jellemzőkkel rendelkeznek, így ezek továbbra is keresettek maradhatnak – mutatott rá az elemzési vezető.

Az ingatlanok típusa és energetikai jellemzője mellett várhatóan azok nagysága is fontosabb szempont lesz majd a választáskor. Lakások tekintetében eddig a 40–60 nm közötti lakások, házak esetében a 60–80, agglomerációs területen a 80–100 nm közöttiek voltak a legnépszerűbbek és legkeresettebbek. Az új építésű ingatlanok esetében, elsősorban a drágulás miatt, már érezhető hogy a kisebb lakások felé erősödött a kereslet, a rezsiváltozások miatt várhatóan ez a használt lakásoknál és házaknál is jelentkezni fog a következő időszakban.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: MH