A Szent Korona és a jogar, valamint idén először a Szent Jobb élethű másolatával várta az érdeklődőket az Aranyvonat – írták a különleges szerelvény megérkezését dokumentáló videóhoz kommentárban a szervezők.

Az Aranyvonat speciális körülmények között érkezett a dunakeszi járműjavítóból az Alkotmány utcába. Az impozáns kocsiszerelvény az államalapító halálának 900. évfordulójára készült 1938-ban. Az aranyvonat vasúti szerelvénye 1945 januárjában indult útnak Ausztria felé. A szerelvénnyel a jegybank 30 tonna aranykészletét, nagy összegű devizatartalékait, valamint letétbe helyezett értékeket, dokumentumokat akarták nyugatra menekíteni.

 Aranyvonat

Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen a belvárosi Alkotmány utcában 2022. augusztus 20-án.
MTI/Máthé Zoltán

A szerelvényen belül a második világháború alatt a Szent Jobbot országos körútra szállító vasúti kocsi is megsemmisült – tartalmazza a videóhoz fűzött kommentár, amelyben arról is írnak, hogy a kocsi rekonstrukciójának 2015-ben láttak neki.

A Budakeszi Kulturális Alapítvány kezdeményezésére indult a helyreállítás, amelynek eredményeként most augusztus 20-án adták át a feltámasztott Aranyvonatot, amelyet az idei ünnepségsorozaton is megtekinthetnek a látogatók.

Magyar Hírlap

Fotó: MTI / MÁTHÉ ZOLTÁN