Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója Facebook-bejegyzésben mondta el gondolatait a fenyegető élelmiszerhiánnyal és ezzel párhuzamosan a migrációs nyomás erősödésével kapcsolatban.

„Az élelmiszerárak emelkedésének okai összetettek, benne az ukrajnai háború szerepe azonban vitathatatlan. Globálisan az élelmiszerárak minden idők legmagasabb szintjére értek márciusban, mivel a világ egyik legnagyobb gabona-, napraforgóolaj-, kukorica- és műtrágyatermelője éppen Ukrajna. A termelést idén és jövőre is érinti majd a konfliktus. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a kereslet legalább 2024-ig meghaladja a kínálatot, és a folyamat a legszegényebbek számára elérhetetlenné teheti az alapvető élelmiszereket.

A háború hatása messzire nyúlik: a konfliktus elzárta Afrikát a két fő gabonaforrásától, hiszen 14 ország búzájának fele Oroszországtól és Ukrajnától függ. A nyugati szankciók pedig csak tovább súlyosbítják a helyzetet, mivel sok esetben lehetetlenné teszik, hogy a kontinens országai gabonát vásároljanak Oroszországtól. Ennek eredményeképp beláthatatlan méretű humanitárius válság alakulhat ki, ami csak fokozza az Afrikából érkező bevándorlási hullámot.

Az egyre súlyosbodó gazdasági és politikai instabilitás már így is sokakat ösztönzött arra, hogy elhagyják hazájukat, és Európa felé induljanak:
a balkáni migrációs útvonalon 150 százalékkal többen érkeznek, a magyar határvédők idén eddig 1123 embercsempészt fogtak el, duplaannyit, mint az előző év ugyanezen időszakában, Magyarország pedig több mint 150 ezer határsértőt tartóztatott fel, ami a 2021-es adatokhoz viszonyítva több mint 90%-os emelkedést jelent!

Éppen ezért mi a béke mielőbbi helyreállításában vagyunk érdekeltek, hiszen csak ezzel kerülhetünk el egy újabb migrációs válságot!”

2022plusz:

Nem csak a búza hiánya, de a rizstermelés visszaesése is fokozza a bajt. Indiában a rizstermő területek csapadékhiánya, Vietnámban az aratás idején tapasztalt nagy esőzések, Kínában a hőhullám, Bangladesben pedig az áradások vetették vissza a termést illetve rontották jelentős mértékben a minőséget. Márpedig az említett országok a világ legnagyobb rizstermelői közé tartoznak.

Mi jöhet még? Van háború, aszály, áradások – Istennek valami nagyon nem tetszik a világ működésében.

Forrás: Facebook/Orbán Balázs

(Címkép: Getty Images)