A valós közösségi együttlét érdekében mind a gyerekek, mind a felnőttek számára megtiltották a mobiltelefon-használatot egy játszótéren az olaszországi Szicília szigetén.

A telefonokat tiltó tábla Balestrate település szülői egyesületének köszönhetően került fel hétfőn a játszótér bejáratára. Akik belépnek, azokat arra ösztönzik, hogy a bejáratnál kihelyezett szekrényekben helyezzék el készülékeiket.

“Ennek a játszótérnek az a célja, hogy felhívja a gyerekek és a szülők figyelmét is a közösségi javakra” – mondta Riccardo Vescovo, a projekt létrehozója.

“A közösségi média és okostelefonjaink mellőzésével értékelni tudjuk a minket körülvevő valóságot, és újra fel tudjuk fedezni az élet értékeit” – magyarázta Vescovo, és Ferenc pápa szavait használva hangsúlyozta: ez egy lehetőség, hogy a közösségi oldalak helyett valódi közösségben töltsék idejüket az emberek.

“Ez egy nagyszerű újdonság a gyerekek és a szülők számára is” – mondta Piera Testaverde, a balestratei szülői egyesület elnöke. Mint megjegyezte, a gyerekek gondosan ügyelnek rá, hogy betartsák a szabályt, de a szülők is szófogadóak, hiszen, nekik is jólesik néhány órára otthagyni a technológia világát.

A telefontilalmat bevezető szülői közösség elnöke elárulta, hogy a szabály betartatása érdekében még néhány, régebbi időket felidéző játékot is elhelyeztek a játszótéren, “hogy a gyerekek a nagyszüleikkel is együtt játszhassanak”.

A Palermo közelében található Balestrate játszótere, amelyen egy nap több százan is megfordulnak, az első olyan köztér Olaszországban, ahol megtiltották az okostelefonok használatát.

Forrás: MTI/ANSA

Fotó: zinkevych/freepik.com

2022 plusz:

Érdemes lenne követni a szicíliaiak példáját, a magyar települések játszóterein is. Talán lesznek polgármesterek, akik némi anyagi áldozatot is hoznának, (szekrények, régi játékok) hogy az anyukák és apukák a telefon nyomkodása helyett a gyerekeikkel játszanak. Az ilyenekből nem kell hiúsági kérdést csinálni, hiszen másoktól jó kezdeményezéseket, ötleteket átvenni nem szégyen, sőt dicséretes.