Tegnapi tájékoztatásában a Budapesti Kormányhivatal megállapította, hogy Tordai Bence jogszerűtlenül, szabálytalan építési tevékenységgel építtette meg a 150 millió forintot érő villáját, és emiatt építésrendészeti eljárást indított. Ennek a szabályok értelmében nem lehet más vége, mint hogy  a szélsőbaloldali pártelnöknek le kell bontania az amúgy meglehetősen ízléstelen luxusvillát – bár Tordai valószínűleg megpróbál majd újra trükközni.  – írja az Origo.

Tordai még 2016-ban vett magának egy telket Budapest egyik legdrágább részén, a II. kerület kertvárosában. Azon egy régi parasztház állt, amire a szigorú előírások miatt nem tudott új épületet építeni, ugyanis normális körülmények között nem kapta volna meg rá az engedélyt.

Abban bízva, hogy nem derül ki, titokban, a jogszabályi tiltások ellenére lebontatta a parasztházat, és annak helyén felhúzott egy modern, minden igényt kielégítő luxusvillát.

– emlékeztet a lap.

Sajtóhírek szerint a semmiből kinövő palota 150 millió forintjába került Tordainak, aki az elmúlt időszakban több alkalommal is megpróbálta megtéveszteni, félrevezetni a hatóságokat.

A botrányt kirobbantó Metropol megszerezte az építkezéseken kötelező e-naplót, amiből a lap szerint egyértelműen kiderült: a régi házat szabálytalanul elbontották és egy új háznak ástak vadonatúj alapot. Márpedig ez jogellenes.

A Párbeszéd társelnöke kezdetben azzal védekezett, hogy felújította az eredeti ingatlant, amihez egyébként minden lehetősége megvolt, hiszen ez nem ütközik törvénybe. Azonban ahogy az ügy egyre nagyobb nyilvánosságot kapott, elkezdett össze-vissza beszélni.

A Budapesti Kormányhivatal ugyanis augusztus közepén kimondta, hogy Tordai szabálytalanul építette fel a villáját, a házra vonatkozó valamennyi hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását pedig megtagadta. Ezt az álláspontjukat erősítették meg hivatalosan kedden. 

A rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást. Az ellenzéki politikus építkezésével kapcsolatban – egy magánszemély által – tett feljelentést első körben a Központi Nyomozó Főügyészség alá tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vizsgálta, ami később átkerült az ügy a BRFK-hoz. Ez összességében azt is jelenti, hogy

Tordainak nem csak polgári jogi, hanem büntetőjogi felelősségét is megállapíthatják az illegális építkezés kapcsán.

Forrás: Origo

Kép forrása: HírTv