Az amerikai demokrácia támadás alatt áll a Donald Trump vezette republikánusok által – jelentette ki Joe Biden Philadelphiában tartott elnöki beszédében, amelyet a nemzet egysége és a demokrácia védelmében hirdettek meg; a republikánusok bocsánatkérésre szólították fel az elnököt.

Joe Biden, az amerikai függetlenségi nyilatkozat 1776-os elfogadásának épülete az Independence Hall előtt tartott beszédben valósnak nevezte az amerikai demokráciára jelentett veszélyt, amit az úgynevezett „MAGA-republikánusok” és Donald Trump testesít meg, akik nem tisztelik az alkotmányt és a jogállamot, tagadják a választások eredményét, és visszafelé akarják vinni az országot.

Az elnök a beszédében egységre szólított fel mindenkit a szélsőségesekkel szemben, politikai beállítottságától függetlenül, említve „fősodorhoz tartozó republikánusokat”.

A novemberi félidős választásokra utalva kijelentette, nem fogja hagyni, hogy ellopják a választásokat, minden elnöki eszközével megvédi a demokráciát, és a nemzet lelkéért folyó harcra és szavazásra buzdította hallgatóit.

A képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője bocsánatkérésre szólította fel az elnököt azoktól a republikánusoktól, akiket szavaival megsértett. Kevin McCarthy kijelentette, Joe Biden ahelyett, hogy egyesítené a nemzetet, hogy közösen nézzen szembe a kihívásokkal, amerikai honfitársainak megosztását, megalázását és ócsárlását választotta, csak azért, mert nem ért egyet politikájukkal.

A republikánus frakcióvezető szerint Joe Biden első szavának a bocsánatkérésnek kell lennie, amiért amerikaiak tízmillióit sértette meg, amikor fasisztának nevezte őket. Kevin McCarthy ezzel az elnök múlt héten Maryland államban tartott kampánybeszédére utalt, amelyben Joe Biden a MAGA-republikánusokat a „fél-fasizmus” támogatásával vádolta.

A MAGA egy betűszó – „Make America Great Again” -, ami Donald Trump politikai jelszava volt elnöksége idején és azt megelőzően elnökjelölti kampányában, jelentése „Tegyük újra naggyá Amerikát”.

2022plusz: Annyira, de annyira ismerős! Ezt a szöveget nyomják Gyurcsányék is sok éve, a szokott kommunista módon: fogd rá az ellenfélre azt, amit te csinálsz. Bár annyi különbség azért van, hogy a demens amerikai bizonnyal nem tudja, mit beszél (csak jól-rosszul felolvassa a mások által megírt szöveget), Gyurcsány és pártosai viszont tudatában vannak annak, hogy amit szajkóznak, nem más, mint hazugság.

Ferenc testvér és Biden demokráciáról alkotott képe is hasonló. Demokrácia akkor van, ha ők vannak hatalmon. Gyurcsány a valódi demokrácia bemutatásával 2006 október 23.-án rukkolt elő, amikor brutálisan szétverették a békés megemlékezők tömegét, Bidenék pedig az elnökválasztási csalásokkal. A sírból visszatérő demokrata szavazók ezreivel, a „hirtelen” támadt százezernyi, csak Bidenre leadott voks gyártásával. Miközben ő (ők) akarják megvédeni a demokráciát, akik szó nélkül hagyták (sőt üdvözölték), amikor Tramp elnököt kitiltották a közösségi oldalakról? Az nagyon demokratikus volt, nemdebár?

Ezek ilyenek. Egyik kutya, másik eb.

A teljes írás itt olvasható el.

Forrás: Origo.

(Címkép: AFP/Anadolu Agency/Nathan Posn)