Az Egyesült Államok Magyarország és a magyar emberek barátja – mondta David Pressman a budapesti amerikai nagykövetség élére jelölt diplomata pénteken.

A diplomata délelőtt érkezett meg Budapestre, és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy nehéz időket élünk, és nehéz időkben minden eddiginél fontosabb, hogy a barátok összetartsanak.

„Ugyan nagy lehet a politikai zaj körülöttünk, de ez egy fontos pillanat a régióban és a világon, és ahhoz, hogy ezt jól csináljuk, szükségünk van egymásra” – fogalmazott.

Kiemelte: a két ország szövetségesként küzd együtt a legfontosabb gazdasági és biztonságpolitikai problémák megoldásáért. – Minden eddiginél fontosabb, hogy a kétoldalú kapcsolatok a közös értékekre építve erősek legyenek – hangsúlyozta.

Azt mondta, alig várja, hogy együtt dolgozhasson a magyar kormánnyal, és minél több magyarral találkozhasson.

Felidézte: évtizedekkel ezelőtt első önálló európai útján a budapesti repülőtérre érkezett, majd egy magyar családnál lakott és magyar barátokkal járta be Európát, így sok szempontból Magyarországon keresztül ismerkedett meg Európával. – Ez egy rendkívüli ország, tele sok tehetséges emberrel – tette hozzá. David Pressman nyilatkozata végén magyarul azt mondta: „megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek”.

Joe Biden amerikai elnök májusban jelentette be, hogy David Pressmant szánja a budapesti nagykövetség élére, jelöltségét júliusban hagyta jóvá a szenátus. A diplomata augusztus 8-án tett hivatali esküt az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként.

Forrás: Magyar Nemzet

(Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd)