Előfordult már, hogy tanulásnál szükséged volt segítségre? Sok diák számára vannak olyan időszakok, amikor hiányzik a kellő motiváció, és a tanulás ezért tele van stresszel. Az Egyház bizonyos embereket szentnek ismert el, és bizonyossággal állítja, hogy a mennyben vannak, és Isten előtt képesek közbenjárni értünk. Köztük vannak olyan szentek is, akikhez kifejezetten diákoknak érdemes fordulni.

Ezúttal bemutatjuk a diákok öt védőszentjét. Ismerjétek meg őket, és kérjétek segítségüket, hathatós közbenjárásukat.

Ha diákként olvasod ezt a cikket, reméljük, segít neked; ha nem, oszd meg olyan tanuló ismerősöddel, aki nehézségekkel küzd!

Szent Ursula (IV-V század)

Szent Ursula története egy legendához kapcsolódik, amelynek alapja valószínűleg egy 5. századi felirat a kölni Szent Ursula templomban. A történet szerint Ursula és 11 (esetleg 11-000) szűz társa a hunok támadása során mártírhalált halt. A pontos történteket azonban rengeteg kétség lengi körül. Amit azonban biztosan tudhatunk, hogy Szent Ursula az orsolyiták védőszentje. A rendet Szent Ursula alapította, céljuk a katolikus asszonyok képzésének, tanulásának előmozdítása volt.

Nagy Szent Albert (Kb. 1200-1280)

Nagy Szent Albert Németországban született, ahol az egyik legismertebb filozófussá, teológussá és tanárrá vált (hosszú éveken át Kölnben tanított). Domonkos szerzetes, valamint Regensburg katolikus püspöke volt.

Nagynak, „Magnus”-nak is ismerik, a 36 egyházdoktor egyike. Aquinói Szent Tamás tanítója, aki szintén a diákok védőszentje.

Aquinói Szent Tamás (1225-1274)

Aquinói Szent Tamás Louis Figuier kalligráfiáján (1881) – Fotó: Leemage / Getty Images

Ő is egyike a 36 egyháztanítónak. A skolasztika képviselője, jelentős filozófus és teológus volt. Párizsban és Itáliában tanított, írásait manapság sok diák tanulmányozza szerte a nagyvilágban. Néhány közismert, híres imát is írt tanulók részére.

Kalazanci Szent József (1557-1648)

Aragóniában, Peralta de Calasanzban született, spanyol katolikus pap volt. Ennek a szentnek a jelentősége az oktatásban játszott szerepével függ össze. Alapított egy ingyenes iskolát a szegények számára, és a szegények gyermekeinek oktatója lett.

Később további iskolák alakultak, és a közösséget 1621-ben piaristák néven szerzetesrendnek ismerték el.

Copertinói Szent József (1603-1663)

Copertino-ban született, Lecce-hez közel, Itáliában. 17 évesen jelentkezett a Konventuális Ferences Minorita Rendbe, kellő iskolázottság hiányában azonban elutasították. Ezután igen keményen tanulni kezdett, majd számos nehézséget leküzdve letette a szükséges vizsgákat, és 25 évesen pappá szentelték.

Ezek miatt tartják őt a tanulók, diákok védőszentjének. Gyakran voltak látomásai, nem ritkán esett önkívületi állapotba. Levitációi miatt a „lebegések szentjének” is nevezik.

Forrás: Catholic-Link

Fordította: Kántorné Polonyi Anna

(Címkép: Ökumenikus Segélyszervezet)