Az Európa Unió csökkenteni kívánja az elektronikai hulladék mennyiségét, ennek érdekében rá akarja venni a gyártókat arra, hogy tartósabb és javítható készülékeket készítsenek  közölte az Index. 

A portál szerint az Európai Bizottság által vizsgált javaslattervezet célja, hogy csökkenjen az elektronikai hulladék mennyisége, és ezáltal a légkörbe kevesebb szén-dioxid jusson. A cél, hogy annyival csökkenjen az üvegházhatású gáz mennyisége, mintha 5 millió autó eltűnne az utakról.

A tervezet főleg az akkumulátorokat és a cserealkatrészeket érinti. A gyártóknak minden készülékhez 15 alapvető alkatrészt kell biztosítaniuk a készülék piacra vitelétől számított öt éven keresztül. Ide tartoznak az akkumulátorok, a kijelzők, a töltők, a hátlapok, valamint a memóriakártya és a SIM-kártya tárolására alkalmas tálcák.

A javaslat szerint a gyártóknak garanciát kell vállalniuk, hogy 1000 töltési ciklus után is 80 százalékos lesz az akkumulátor kapacitása, vagy a készülék megjelenésétől kezdve öt éven keresztül pótakkumulátort kell biztosítaniuk. Fontos kikötés, hogy a szoftverfrissítéseknek nem szabad negatívan befolyásolniuk az akku élettartamát.

Forrás: magyarhirlap.hu