A koloni Zobor Hangja Vegyeskar 2022. szeptember 9-11. között: A magyar kóruséneklés múltja és jövője Kolonban című fesztivál keretén belül ünnepli alapításának 50(+1). évfordulóját.

A fesztivál pénteken, szeptember 9-én, 19 órakor, kötetlen közös énekléssel kezdődik a koloni szabadtéri színpadon, a Bórosban, melybe nemcsak kórustagok, de minden kedves érdeklődő bekapcsolódhat.

Az ünnepi program szombaton, szeptember 10-én folytatódik a koloni Szent István-templomban.

A 16 órai kezdetű hangversenyen a jubiláló kóruson kívül szerepelnek a koloni alapiskola magyar diákjai, a negyedi Napsugár női kar és Tokaj Város Vegyeskara Magyarországról.

A háromnapos fesztivál a vasárnapi 11 órai szentmisével zárul, melyben közreműködik Tokaj Város Vegyeskara. A tokaji kórus a mise után rövid koncertet ad.

A fesztivál ideje alatt a koloni kultúrházban megtekinthető a „Megérint a múlt“ című kiállítás a jubiláló kórus életéből és fellépéseiből. A Zobor Hangja Vegyeskar ezúton is nagy szeretettel hív mindenkit, hogy ünnepelje vele együtt 50(+1). születésnapját!

A kórus a Csemadok kezdeményezésére alakult 1971-ben Dunajszky Géza karnagy vezetésével Kolonban.

1979-ben az énekkar vezetését dr. Simek Viktor vette át, majd a rendszerváltás után szünetelt az énekkar. 1999-ben alakult újjá, 2004-ben Brath Gabriella vette át a karnagyi pálcát, őt 2007-ben Balla Viktória, Varga Imre és Tóth Hajnalka követte. 2013-tól Csáky Antal vezeti a kórust.

A csapat megalakulásától kezdve rendszeres résztvevője Kolon és Zoboralja kulturális életének.

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusával és a galántai Kodály Zoltán Daloskörrel együtt már 2007 óta szerveznek adventi koncerteket Zoboralja falvaiban. 2001-ben társszervezője volt a XXV. Bárdos Lajos Kórustalálkozónak, 2006 és 2011 között pedig az I., II. és III. Zoboralji Nemzetközi Kórusfesztiválnak.

Az énekkar többször vett részt a Kodály Napokon, a szlovákiai magyar felnőtt kórusok minősítő versenyén. Mindeddig 1 bronz, 2 ezüst és 6 aranykoszorús minősítéssel büszkélkedhet. Énekeltek már több dél-szlovákiai járásban, de külföldön, Magyarországon, Csehországban és Franciaországban is.

Eddig két hanghordozójuk jelent meg, Csillagvirág és Csillagfény címmel.

Forrás és teljes cikk: felvidek.ma

Kiemelt kép: Forrás: Zobor Hangja Vegyeskar