Második idei konferenciáját tartja az MCC Budapest Summit. A témaválasztását illetően egyedülálló kétnapos rendezvényen neves hazai és külföldi szakemberek – köztük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter – mondják el a véleményüket a háború gazdasági következményeiről. Magyarországon még nem rendeztek ehhez hasonló volumenű nemzetközi konferenciát e tárgyról. 

Életünket most leginkább meghatározó kérdésekről lesz szó szeptember 30-án és október 1-jén, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Budapest Summit egyedülálló kétnapos nemzetközi konferencián – írja közleményében az MCC tudásközpont.

Egyre mélyülő energiaválságban van Európa. A földgáz és az áram ára is a többszörösére emelkedett az orosz–ukrán háború februári kitörése óta, ahogy az élelmiszerárak növekedése sem volt még korábban soha ilyen drámai mértékű az Európai Unióban, mint az elmúlt hónapokban. Mennyire köszönhető mindez a háborúnak és a következményeként bevezetett szankcióknak? Milyen hatásai lesznek a magas energiaáraknak, és meddig emelkedhetnek az élelmiszerárak? Ezekre a kérdésekre is keresik hazai és külföldi szaktekintélyek a választ az MCC eseményén.

Az Európai Központi Bank becslései szerint az Eurozóna GDP-je akár 1 százalékot is csökkenhet a katonai konfliktus miatt. A szeptember 30-án és október 1-jén tartandó kétnapos nemzetközi konferencia nemcsak a miértekre keresi a választ, hanem megoldási lehetőségeket is felvázol.

A neves hazai és nemzetközi előadók több panelben is kifejtik ezzel kapcsolatos gondolataikat. Az egyik diskurzus például arra keresi a választ, hogy milyen tanulságokat lehet levonni a korábbi háborúkból és mely országok lesznek a szankciók legnagyobb nyertesei, illetve vesztesei? Egy másik panelben az energiakrízis okairól, és az abból való kilábalás lehetőségeiről lesz szó, míg egy harmadikban az egyre jobban kibontakozó élelmiszerválság lehetséges következményeivel foglalkoznak a szakemberek. Végül sor kerül egy olyan beszélgetésre is, ahol az egyre magasabbra szökő inflációról és a derékba tört globális gazdasági növekedésről cserélnek eszmét a résztvevők.

Az esemény nyitóelőadását Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tartja, de a kétnapos rendezvény előadói között olyan neves szakemberek is megtalálhatóak, mint például Christopher Davis, az Oxfordi Egyetem kutatóprofesszora, aki Oroszország és Kelet-Európa gazdaságának tudományos szakértője. A Szovjetunió és Oroszország védelmi kiadásaival kapcsolatos kutatásait évtizedek óta folytatja, ezen a területen több mint 15 publikációja jelent meg. 1974 óta több mint 50 látogatást tett tudományos kutatási céllal a Szovjetunióban és Oroszországban, egy tanévet a Moszkvai Állami Egyetemen töltött posztgraduális hallgatóként, 2013-2021 között pedig két részmunkaidős vezető kutatói állást töltött be moszkvai egyetemeken az egészséggazdaságtan területén.

Forrás: Magyar Hírlap

Kép: Koszticsák Szilárd