Miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, Boris Johnson megfogadta, hogy a nyugati szankciók „megfogják az orosz gazdaságot”. Márciusban Liz Truss külügyminiszter 65 szankciót jelentett be, és hevesen kijelentette: „Putyinnak nem szabad, hogy illúziói legyenek”. Azóta pedig a brit the Sun című lap szerint inkább a szigetországot érték el a szankciók, mint írják: Oroszországban a fűtésszámlák és az üzemanyagárak töredéke a nagy-britanniai áraknak, illetve az élelmiszerköltségek is minden hónapban csökkennek.

Hat hónap elteltével, miközben mi fizetjük az invázió árát a megbénító megélhetési költségek válságával, Moszkvában a helyiek jókedvűek – írja a brit the Sun című lap. Szerintük mindez nem meglepő. Annak ellenére, hogy azt állítják, súlyos élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük, a Pjaterocskában, Oroszország Tescónak adott válaszában a vásárlók magasan megrakják kocsijukat a miénknél fele áron kínált élelmiszerekkel – fogalmaztak.

Mint írták, augusztusban az élelmiszerek ára a 2008-as gazdasági összeomlás óta a leggyorsabb ütemben emelkedett az Egyesült Királyságban, 10,5 százalékra ugrott az előző évhez képest. Júliusban 9,3 százalékra gyorsult az élelmiszer-infláció, mivel az ukrajnai háború és az ebből következő takarmány-, műtrágya-, búza- és növényi olajok drágulása egyre nagyobb nyomást gyakorolt az árakra.

Angol es orosz arak

táblázat: The Sun/PestiSrácok

Balra a brit árnövekedés, jobbra egy orosz bevásárlás árának alakulása. Egyedül a rezsi lett valamivel drágább Oroszországban, de az is messze elmarad a brit számlák emelkedéséről.

Állításuk szerint azonban egészen más a kép Moszkvában, ahol az év eleje óta az élelmiszerek ára 11,3 százalékkal csökkentek.

Forrás: The Sun/PestiSrácok

(Címkép: HuNglia)