Deutsch Tamás: A szankciók katasztrofális hatással lesznek az EU-ra

Az Oroszország ellen hozott energetikai szankciók katasztrofális következményekkel fenyegetnek az egész európai közösség számára, miközben Oroszországra kevés hatásuk van – jelentette ki a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Deutsch Tamás felidézte: miután a magyar kormány megfogalmazta kételyét a szankciók kapcsán, „elemi erejű támadás” indult ellene európai szinten, sőt az egész világon és Magyarországon is.

„A magyar baloldal egészen elképesztő mértékben szankciópárti, csak az a helyzet, hogy a valóság bekopogtatott mindenkinek az ajtaján” – fogalmazott Deutsch Tamás, hozzátéve: a valóság pedig az, hogy az energetika területére kiterjesztett szankciók az árbevételt tekintve nem okoztak kiesést Oroszországnak, hanem energiaexportjából 158 milliárd eurónyi rekordárbevétele volt, amiből 85 milliárd eurónyit az Európai Unió fizetett.

Ugyanakkor a szankciók az egekbe emelték az árakat, tehát valóban kevesebb energiát importál az unió, azért viszont többet fizet, nő az infláció, egyre nehezebb garantálni az energiabiztonságot, és a rezsiszámlák is megfizethetetlenné válnak – fejtette ki az EP-képviselő.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzék kétmilliárd forintnyi dollárt kapott a választási kampányban külföldről, Deutsch Tamás azt mondta, hogy a baloldal nem tartotta be azt a szabályt, miszerint választási kampányban külföldi anyagi támogatást nem szabad elfogadni.

„Ezt a szabályt Márki-Zay Péter és a magyar baloldal, az egyesült ellenzék nyilvánvalóan megsértette” – jelentette ki, rámutatva: ez nem csupán vád, hiszen az ellenzék büszkén vállalja, hogy kétmilliárd forintnyi dollárt kértek, kaptak és használtak fel.

Deutsch Tamás úgy összegzett: nem nehéz levonni a következtetést, hogy Soros György „kilóra megvette” a magyar ellenzéket, amely a választási kudarc után sem nyerte vissza az önállóságát.

Kiemelt képünkön: Soros György és Marki-Zay Péter Forrás: MTI

Forrás: magyarhirlap.hu