A szolgálatot teljesítő rendőrök összesen 702 határsértőt tartóztattak fel és 366 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

A legtöbb határsértőt továbbra is Csongrád-Csanád megyében tartóztatták fel, ahol 536 fő próbálkozott illegális belépéssel  – írja a Police.hu.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szenegáli, jemeni, palesztin, algériai, szír, iraki, tunéziai, afgán, indiai, pakisztáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A szervezett embercsempészbandák Szlovákián keresztül nyitottak új utat az illegális migrációnak Nyugat-Európa felé.

Budapesten a rendőrök megállítottak egy magyar tehergépkocsit, amelyet egy 19 éves iraki férfi vezetett. Rajta kívül a járműben 17, magát szír állampolgárnak valló külföldi utazott.

Tatánál az egyenruhások egy cseh személygépkocsi vezetőjével szemben intézkedtek, ahol a 48 éves ukrán férfi a járműben nyolc, magát szír állampolgárnak valló külföldit szállított.

Kisszállásnál egy lengyel személygépkocsit állítottak meg, de az intézkedés megkezdése előtt a járműből többen is kiszálltak és elszaladtak. A sofőrt, egy 49 éves lengyel állampolgárt a helyszínen elfogták. A helyszínről elmenekülő, feltehetően illegális migránsok felkutatására a rendőrök a szükséges intézkedéseket megtették.

Az utasok egyik esetben sem tudták hitelt érdemlően igazolni sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek.

Az illegális bevándorlókat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg a járművezetők ellen embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Forrás: Magyar Nemzet

Kiemelt kép: hirado.hu