A kormány továbbra is elkötelezett a Dél-budai Centrumkórház megvalósítása iránt – hangoztatta Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott a Magyar Nemzetnek.

A szombati lapszámban megjelent interjúban Bedros J. Róbert úgy fogalmazott, hogy elképesztő munkát végeznek a szuperkórházként is emlegetett intézmény megépítéséért.

Azt mondta, hogy időarányosan halad a tervezés, amelyen több mint 250 ember dolgozik.

Az 1200 ágyas Dél-budai Centrumkórház Magyarország egyik legbonyolultabb és legmodernebb létesítménye lesz – hangoztatta az intézményért felelős miniszterelnöki megbízott.

Közölte, hogy körülbelül öt futballpályányi alapterületet foglal majd el az épület, amelyben 1,2 millió embert fognak ellátni.

Ráadásul a rendkívül komplex intézmény szerves egészként működik majd, integrált területekkel. Mindig elmondom, hogy már a tervezés során is emberéletekről van szó, ezért nem engedem, hogy bárki kapkodjon” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy lassan a végéhez közeledik az épület tervezése, alakul a belső építészeti terv. Jó ütemben halad a kórház üzemeltetésének műszaki tervezése.

Bedros J. Róbert kiemelte:

minden fontos szakterületről orvosszakértők dolgoznak együtt a gyógyításhoz szükséges műszerek, berendezések tervein, elhelyezésén, kapcsolatán a kórház épületével. Gyorsan halad a telek gondozása és előkészítése az építkezés fogadására, eddig minden feladatot – beleértve a szükséges biztonsági vizsgálatokat és az engedélyek beszerzését – el tudtak végezni.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy mivel egyelőre a tervezés fázisában vannak, a háborús infláció és az energiaválság nem akadályozza a munkát.

Biztos vagyok abban, hogy mire az építkezés elkezdődhet, addigra ezeket a problémákat a kormány megoldja. Ez egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt állami beruházás, a kezdetektől minden támogatást megkaptunk a kormánytól, amely továbbra is elkötelezett a Dél-budai Centrumkórház megvalósítása iránt” – jelentette ki Bedros J. Róbert.

délbudai-centrumkórház bejárat

Dél-budai Centrumkórház – felnőtt bejárat – látványterv FORRÁS: DÉL-BUDAI CENTRUM PROJEKT

Jelezte, hogy az intézmény kiemelt sürgősségi központ lesz, amely a bonyolult és nagy erőforrásigényű ellátások szervezésé­ben a legmagasabb szintet jelenti.

Egyrészt a súlyos, akut esetek élveznek elsőbbséget, ezért a létesítmény működésében kitüntetett helyet foglal majd el a sürgősségi betegellátás. A másik kiemelt terület a bonyolult, sokszor több orvosi szakma együttműködését a legmagasabb szinten feltételező, komplex kórházi ellátás, például a daganatsebészet lesz. Mindemellett az intézmény kiterjeszti és megerősíti a térség rendkívül szűkös és nehezen elérhető gyermekgyógyászati ellátását – sorolta.

A miniszterelnöki megbízott azt mondta, hogy az elsődleges a beteg érdeke, akinek meg kell fogni a kezét.

Forrás: MTI

Címlapkép: A Dél-budai Centrumkórház látványterve FORRÁS: DÉL-BUDAI CENTRUM PROJEKT