Málta miniszterelnöke személyesen látogatott el szeptember tizedikén a főváros, Valetta pride felvonulására, hogy megossza a résztvevőkkel a hírt, miszerint a szigetország jelenlegi LMBTQ-jogaiban hamarosan változások történnek. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy a transznemű emberek számára ingyenessé teszik a nemi megerősítő műtéteket.

„Jelenlétem, valamint a miniszterek és a parlamenti képviselők tegnapi jelenléte azt az üzenetet szimbolizálja, hogy bár sokat tettünk, még többre van szükség. Bár büszkék vagyunk arra, amit tettünk, még többet kell tennünk” – hangsúlyozta a politikus sajtónyilatkozataiban.

Abela, aki a kormányfői tisztség mellett a máltai Munkáspárt vezetését is ellátja, azt is megemlítette, hogy

nemrég feloldották a homoszexuális férfiak véradására vonatkozó országos tilalmat.

Szintén a kormány tennivalóinak listáján szerepel az LMBTQ-közösségek ötéves stratégiájának elfogadása, valamint az egyablakos ügyintézés létrehozása számukra. 

Becslések szerint 12 000 ember vonult fel szombaton Valletta utcáin, a pride-on, először a  koronavírus-világjárvány óta. Az ország egyébként már évek óta az LMBTQ-közösség nagy favoritja, a Rainbow Europe nevű szervezet az országot a legjobb queerbarát nyaralóhelynek nevezte 2015-ben.

Az azonos neműek házasságát 2017 nyarától engedélyezték, egy évvel előtte pedig betiltották az úgynevezett reparatív vagy konverziós terápiát. A terápia lényege, hogy különböző gyógyító eljárásmódokkal próbálják a homoszexuális hajlam kialakulásának okát felfedni. A kezelés egyik fajtája a Nicolosi-féle terápia azon a tézisen nyugszik, hogy a homoszexualitás az esetek egy jelentős százalékában nagyon korai családon belüli problémákra vezethető vissza.

Bár Málta valóban az LMBTQ-közösség Mekkája, mégis sokan panaszkodnak arra, hogy a jogszabályok még mindig kirekesztőek,

főleg a HIV-fertőzött illegális migránsokkal szemben.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: Illusztráció / forrás: dailymail.co.uk