Az alapvető problémák a háborúból adódnak és az arra adott brüsszeli szankciókból – fogalmazott Simicskó István. Összefoglaló a Fidesz és a KDNP frakcióüléséről.

Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót a kormánypártok frakcióüléséről.

A Fidesz frakcióvezetője bejelentette:

a két frakció arra kérte a kormányt, hogy indítsanak nemzeti konzultációt a szankciókról.

Az alapvető problémák a háborúból adódnak és az arra adott brüsszeli szankciókból – kezdte Simicskó István, hozzátéve: a meghallgatott miniszterek elmondták, hogy milyen nehézségeket okoz a szankciók leküzdése, leszögezve, hogy minden fontos nemzeti sorskérdésben megkérdezik az embereket, ezért jön az újabb konzultáció. A KDNP frakciója egy fővel tovább bővült, Navracsics Tibor csatlakozott hozzájuk.

A KDNP megérti a gazdasági helyzetet, de gyakorlatilag garanciát kaptak a miniszterelnöktől arra, hogy a ciklus közepe táján tudják folytatni a stratégiai célok megvalósítását.

Mikor kezdődik a nemzeti konzultáció, és milyen alapú lesz? – hangzott az első kérdés. Kocsis Máté megerősítette, hogy a frakciók felkérték a kormányt, hogy indítson nemzeti konzultációt, és valószínű, hogy nem csak online lehet majd véleményt nyilvánítani. Ennél azonban egyelőre többet most nem lehet mondani – fejezte be válaszát a képviselő. Kocsis utalt arra, hogy jelenleg 11 ezer szankció van érvényben Oroszország ellen, ezek közül a legkárosabbak az energetikai szankciók.

Családtámogatás

Kocsis Máté elmondta:

2023 elejétől négy-öt olyan intézkedést be kívánnak vezetni, ami támogatja a családokat.

Arra a kérdésre, hogy a családtámogatási rendszerek átalakulása jelenti-e azt, hogy a 2023-ban kifutó programok ténylegesen véget érnek, vagy folytatják valamilyen más formában. Kocsis Máté bejelentette, hogy 2023 januárjától indulnak majd az új családtámogatási programok.

Simicskó István arról beszélt, hogy a programok részleteiről még nem döntöttek, de bízik abban, hogy a bevált programokat tudják folytatni, ám a nagyberuházások egy részét biztosan nem fogják most továbbvinni. Konkrétumokat nem akart mondani.

Hadházy esküjéről és a DK árnyékkormányáról

A Fidesz frakcióvezetője arról, hogy Hadházy Ákos továbbra sem teheti le a parlamenti esküt, elmondta: nem lehet összekeverni Hadházy Ákos esetét a két új jobbikos képviselővel, mert utóbbiak az első adandó alkalommal esküt kívánnak tenni, míg Hadházy Ákos nem így döntött. Simicskó István ezt azzal egészítette ki, hogy öt-hat olyan ország is van, ahol automatikusan megszűnik a mandátum, ha nem tesz esküt a képviselő, de Magyarországon nincs ilyen szabály.

A DK úgynevezett árnyékkormányáról azt mondta:

mint tudjuk, az árnyékban is le lehet égni”.

Mandiner

Kiemelt kép: Facebook