Minden jó műnek elégedetlenség az apja, szorgalom az anyja – írja Kassák Lajos. Őszintén remélem, hogy a háborúval kapcsolatos szankciók okozta nemzetközi árrobbanás miatti elégedetlenségnek is meglesz az eredménye. A „jó mű” esetünkben minimálisan a szankciók eltörlése, maximálisan pedig a béke kinyilvánítása lehet. – írja jegyzetében a 888.hu publicistája.

Most azonban sajnos még csak az elégedetlenségnél tartunk. Méghozzá a fejlett Nyugaton. Brüsszelben például több, mint tízezren vonultak utcára az oroszok elleni szankciókat követő élelmiszerár- és energia-árrobbanás miatt. Hasonló tüntetések voltak már Ausztriában, Csehországban és Görögországban is szintén a brutális áremelések miatt. Belgiumban pedig további tüntetések várhatók, ahova novemberre egyébként is általános sztrájkot hirdettek.

„Nem érdekel, hogy ez az ukrán-orosz konfliktus miatt történik vagy sem” – mondják a tüntetők.

Mindez ugye a fejlett Nyugaton történik, amelyet oly szívesen állít mintának a gyurcsányista baloldal a magyarok elé, mint a megvalósítandó Európai Egyesült Államok „álomrendszerét”, az európai demokrácia csúcsának hazudott államformát. Ha ez így lenne, akkor nem jelentené ki teljes lelki nyugalommal Annalena Baerbock német zöldpárti (komcsi) külügyminiszter, „Nem érdekel, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesíteni akarom az ígéretem az ukrán népnek”.

Mint ahogy az egykori belga miniszterelnöknek, Verhofstadtnak se lenne arcpirítóan nagy szája a hétköznapi emberek rovására, amikor kijelenti:

„Nem lehet szolidárisnak lenni Ukrajnával, és egyben azt gondolni, hogy nem fogunk szenvedni, ez nem szolidaritás.”

S miközben tisztában van vele, hogy az európai emberek több száz milliós sokasága szenvedni fog a hideg lakásokban a munkahelyek elvesztésétől, az egekbe emelkedő áraktól, a következő javaslattal állt elő:

„Európa gyenge pontja az, hogy még mindig az orosz olajtól, gáztól és széntől függ. Számos EP-beli kollégámmal azt javasoltam az Európai Tanácsnak írt levélben, azonnali embargót kell bevezetni minden Oroszországból érkező gázra és szénre.”

A német külügyminiszter vagy az ex-belga miniszterelnök, jelenlegi liberális EP képviselő álláspontja nemcsak élesen szembemegy a demokráciával, miközben folyamatosan bennünket, magyarokat vádolnak a jogállamiság hiányával, hanem mérhetetlenül álszent, hazug, képmutató magatartás, a választók lenézése, semmibe vétele, átverése.

Guy Verhofstadt ugyanis egy kőgazdag ember, aki a műemléki házát is sokszázezer eurós állami pénzből – korrupciós úton – újíttatta föl, s mielőtt az Európai Parlamentben szert tett volna 13 ezer eurós havi fizetésére, a korábbi parlamenti ciklusban a Le Soir című lap szerint több mint 500 millió forintos vagyont tehetett zsebre ilyen olyan forrásokból.

Verhofstadt úgy képzeli a szenvedést, hogy ő lubickol a kiügyeskedett több száz milliós vagyona megteremtette jólétben, miközben Európa 400 milliós lakosa dideregve szenved állás nélkül az embargók miatt.

Nem véletlenül hívta föl a figyelmet Orbán Viktor, hogy novemberben lesz esély a szankciók felülvizsgálatára, Európa ezeket a szankciókat legkésőbb az év végéig visszavonhatja. A liberális Európa korrupt vezérei persze hallgatnak a visszavonás támogatásáról, ahogy Gyurcsány is.

Komcsi cimborája, Lendvai Ildikó az ATV-ben például épp az ellenkezőjét mondta: nem tetszik neki a nemzeti konzultáció és hogy megkérdezik az embereket az elhibázott brüsszeli szankciókról! Magyarán az emberek véleménye le van ejtve. Magyarországon éppúgy, mint Belgiumban, Görögországban vagy Ausztriában.

Aztán a végén majd kiderül, hogy megint Orbán Viktornak volt igaza, aki – Kassák nyomán – nem csak tanulni képes a külföldi elégedetlenségekből, de itthon meg is tudja előzni azokat.

Forrás: 888.hu/Horváth K. József

Kiemelt kép: képernyőfotó