A lakosság véleményének megkérdezését sürgette Ausztriában az Oroszország elleni európai uniós szankciók fenntartásáról Herbert Kickl, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője hétfőn.

Ezeket a szankciókat Brüsszelben találták ki, és a gondatlan (osztrák) szövetségi kormány egyszerűen rábólintott, az árát azonban a polgároknak kell megfizetniük azáltal, hogy jólétük és a szociális biztonság drágább lett az országban” – fogalmazott a volt belügyminiszter.

Az eddigi tapasztalatok alapján már nyilvánvaló, hogy ezek a szankciók térdlövés gyanánt többet ártanak Európának és Ausztriának, mint Oroszországnak, amely az energiaárak robbanásszerű növekedése miatt rekordbevételekre tesz szert, az ukrajnai háborúnak pedig nem vetnek véget – hangsúlyozta Kickl.

SÜRGETTE, HOGY KARL NEHAMMER OSZTRÁK KANCELLÁR EZÉRT A LEHETŐ LEGHAMARABB ÍRJON KI NÉPSZAVAZÁST A KÉRDÉSBEN, AHOGY “AZT AZ FPÖ A MÚLT HÉTEN SZORGALMAZTA AZ ALSÓHÁZBAN (NATIONALRAT) INDÍTVÁNYÁVAL, AMELYET A TÖBBI PÁRT ELUTASÍTOTT”.

A közleményben Kickl kiemelte, hogy a fűtési idény közeledtével egyre többen kerülnek abba a helyzetbe, hogy nem tudják, hogyan fogják majd fizetni otthonaik fűtését a szárnyaló energiaárak közepette, amelyek miatt a gazdaságban is számtalan vállalkozás reszket a létéért.

Hangsúlyozta, hogy néppárti-zöld kormány a baloldali “álellenzék” támogatásával

katasztrofális kereskedelmi háborúba hajszolta Ausztriát, és ezzel mindent kockára tesz, amit állampolgárok nemzedékei kemény munkával, évtizedeken át felépítettek: a szilárd jólétet, a sikeres vállalkozásokat és a szociális stabilitást”.

“Az embereknek ezért joguk van arra, hogy közvetlenül szavazzanak arról, hogy hogy hajlandók-e ezt feláldozni, vagy sem!” – tette hozzá Kickl.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: AFP