Volodimir Zelenszkij elnök pénteken videóüzenetben jelentette be, hogy Ukrajna hivatalosan is kérelmezi a NATO katonai szövetséghez való csatlakozást – számolt be a Reuters. Mint az elnök elmondta, Kijev készen áll a tárgyalásokra Moszkvával, de nem Vlagyimir Putyin elnökkel.

Mint a hirado.hu portálon olvasható, Zelenszkij elnök azt követően fejtette ki álláspontját, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában aláírta a csapatai által megszállt ukrajnai területek Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumot, amelyet a területek élére helyezett orosz vezetők is elláttak a kézjegyükkel.

„Döntő lépést teszünk Ukrajna NATO-hoz való gyorsított csatlakozási kérelmének aláírásával” – mondta az ukrán elnök a Telegramon közzétett videóban. Zelenszkij megerősítette, hogy Ukrajna készen áll a tárgyalásokra, de egy másik orosz elnökkel.

Jens Stoltenberg

hu.euronews.com

Zelenszkij bejelentésére Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján úgy reagált, hogy az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot.

„Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját, és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni” – jelentette ki.

2022 plusz:

A művész úr valakik sugallatára valóban világháborút akar kirobbantani, amihez asszisztálni kíván az USA, az EU és a NATO vezetése is. Ugyanis Ukrajna tagsága azonnali NATO segítséget fog jelenteni, amit az oroszok nem fognak szó nélkül hagyni, hiszen többször kifejtették Ukrajna lehet EU tag, de NATO csatlakozást nem fogadnak el. Tehát mi fog következni ebből, olyan háború, amely Európa pusztulásához vezet. Mindezt teszik úgy a balliberális politikusok, hogy demokráciát és jogállamiságot hirdetve milliók halálát fogják okozni, minden felelősség nélkül, persze úgy, hogy ők és családjaik megússzák.

Talán nem utópista gondolat, de tessék majd figyelemmel kísérni, amikor Zelenszkij öltönyt véve, titokban a világ nagyhatalmainak számító vezetők tanácskozására indul az USA-ba, ahol még Ursulával az élen néhány EB vezető is jelent lesz. Természetesen a béketeremtés ürügyén tartják meg a tanácskozást, végül megnyomják a háborús gombot, de az emiatt elrendelt légtérzárak miatt ők már nem tudnak haza repülni. Természetesen családjukat már hetekkel azelőtt kimenekítették szépen csendben az USA-ba.

A többi már fantázia kérdése, de az már jól látható, már nem fontos az uniós gazdaság és energia ellátás, az utóbbi napok nyilatkozatai, az újabb szankciók mind arra utalnak, bedöntjük Európát, pusztuljon a férgese, az USA-nak és oroszoknak nincs szükségük rá. A sokat szidott hitleri fasiszták háborúja csak kismiska volt ahhoz képest, ami itt várható és tessék csak – például akár a történelmi magazin legutóbbi számában – a II. világháború kirobbanása előtti európai politika alkudozásokat tanulmányozni, lesz hasonlóság.

Kiemelt kép: MTI/AP