A baloldali narratívával ellentétben nem a fideszes, hanem a balliberális koalíció pártjai által uralt fővárosi kerületekben kezdeményeztek több kilakoltatást a magánszemélyekkel szemben az elmúlt években. A rangsor élén a IV. és a XIII. kerület áll, ahol az önkormányzatok több mint száz esetben fordultak magánszemélyekkel szemben a végrehajtókhoz – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került információkból. 

A dokumentumok szerint 2019. november 1-jétől – tehát már az önkormányzati választások után –, egészen mostanáig

a baloldali önkormányzatok, valamint vagyonkezelők által összesen 566 alkalommal kezdeményeztek végrehajtást.

A fővárosi kilakoltatások listáját a IV. kerület vezeti,

Déri Tibor momentumos polgármester

regnálása óta Újpesten 124 esetben kérte az önkormányzat a végrehajtás megindítását magánszemélyek ellen.

A XIII. kerületben szintén meghaladja a százas nagyságrendet az elmúlt három évben indított kilakoltatási eljárások száma.

A szocialista Tóth József

vezette városrészben az utóbbi időben 111 esetben kezdeményezték, hogy magánszemélyek utcára kerüljenek az adósságaik miatt.

Ugyancsak magas a kilakoltatások száma a VIII. kerületben, mivel a jelenlegi polgármester,

Pikó András regnálása alatt

immár nyolcvan esetben indítottak kilakoltatási eljárást Józsefvárosban.

Esetszámokat tekintve alig marad el egy másik baloldali városrész, a

Niedermüller Péter vezette VII. kerület,

mivel a Demokratikus Koalíció színeiben politizáló polgármester kerületében eddig 65 alkalommal léptek fel az adósokkal szemben.

Kiemelendő egy másik, DK-s polgármester által irányított városrész is, ugyanis a III. kerületben

Kiss László vezetése alatt

47 alkalommal fordult az önkormányzat a végrehajtókhoz, hogy intézkedjenek azokkal a kerületi lakosokkal szemben, akik nem tudták rendezni a tartozásaikat.

Az említett fővárosi kerületeken kívül több, baloldali vezetésű vidéki városban szintén nagy számban kezdeményeztek kilakoltatást az elmúlt három évben, így

Miskolcon, Tatabányán, valamint Vácott is.

Mindez új megvilágításba helyezi azt, hogy csütörtökön Tordai Bence, a Párbeszéd társelnöke közösségi oldalán jelentette be, hogy – megfogalmazása szerint – egy „fideszes kilakoltatás” ellen tiltakozott az V. kerületben, amit Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz politikusa vezet.

Információink szerint Belváros-Lipótvárosban az említett baloldali kerületeknél jóval kevesebb, mindössze 17 esetben kezdeményeztek kilakoltatást 2019 novembere óta. Továbbá

az egyetlen olyan kerület, ahol egyáltalán nem indítottak kilakoltatási eljárást, a szintén jobboldali vezetésű XXI. kerület.

Tordai az említett performansza során – amiben közreműködött párbeszédes frakciótársa, Jámbor András, valamint az LMP-s Csárdi Antal – rendőri intézkedés közben a kisujját törte, amire később a rendőrség is reagált. Mint írták, „a jogszerű eljárást civil aktivisták és politikusok akadályozták, akik a szűk lépcsőházban szorosan egymásba kapaszkodva ültek a lépcsőn. A rendőrök többször felszólították őket, hogy ne akadályozzák az eljárást, majd háromszor figyelmeztették őket, hogy amennyiben nem engedelmeskednek a felszólításnak, testi kényszert fognak velük szemben alkalmazni.

Miután a többszöri felszólítás sem vezetett eredményre, a rendőrök a lehető legenyhébb kényszerítőeszközt, testi kényszert alkalmaztak. Az intézkedést követő parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a rendőrök jogszerűen és szakszerűen jártak el – állt a közleményben.

Borítókép: A Magyar Nemzet grafikája (Forrás: MN-gyűjtés)