Hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen Tényi István, aki egy, a Blogstar oldalán megjelent cikkben leírtak miatt kérte a hatóságot arra, hogy indítson vizsgálatot ismeretlen elkövető ellen. A Tűzfalcsoport által jegyzett írásban ugyanis arról számolnak be, hogy az amerikai nagykövet két magyar bíróval találkozott, ami igencsak kiverte a biztosítékot még szakmai berkekben is, az eset ugyanis a magyar igazságszolgáltatásba való durva beavatkozásként is értelmezhető.

Az amerikai nagykövet az elmúlt hetekben többször is felhívta a figyelmet magára, bár tény, hogy ezekkel az ominózus esetekkel egyáltalán nem lopta be magát a magyarok szívébe. David Pressman legutóbb azzal borzolta a kedélyeket, hogy két magyar bíróval – Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is – találkozott, majd erről a Twitteren is beszámolt. Tényi István szerint az ügyben felmerülhet – bizonyítottság esetén – a hivatali visszaélés bűntett gyanúja. Indoklása szerint a Btk. 305. §-ában meghatározott hivatali visszaélés bűntettét az a hivatalos személy követi el, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen hivatali kötelességét megszegi, hivatali hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél. Hozzáteszi:

Vizsgálni kell – illetve a nyomozás elrendelésének feltétele – hogy hivatalos személy hivatali működése körében, közhatalmi funkciót ellátva fejtette ki tevékenységét. A hivatali visszaélés bűntettének jogi tárgya az államapparátus törvényes, szabályszerű működésébe, valamint az állami szervekbe és hivatalos személyekbe vetett bizalom. A hivatalos személyeket a jogalkotó a hivatali tevékenységük végzésének tartamára, az államszervezet feladatainak az ellátása érdekében fokozott védelemben részesíti. A bűncselekmény elkövetési magatartásai – amelyeket a törvény a könnyebb áttekinthetőség érdekében pontokba szedve tartalmaz – a hivatali kötelesség megszegése, a hivatali hatáskör túllépése (amikor a hivatalos személy olyan tevékenységet fejt ki, amely hatáskörén kívül esik, amelynek végzésére nincs joga), vagy a hivatali helyzettel való visszaélés. Ez utóbbi alatt a hivatalos minőséghez kapcsolódó jogosítványok tudatosan, a társadalmi rendeltetésükkel ellentétesen, szabályellenesen, alakilag törvényesnek tűnő eljárás keretében történő gyakorlása értendő. A fenti magatartással a hivatalos személyek – vagy mások – jogtalan előnyhöz jutnak, vagy másoknak jogtalan hátrányt okoznak. Az előny vagy a hátrány lehet anyagi természetű, de felmerülhet ezen kívül más, így erkölcsi, személyi természetű előny megszerzése, vagy hátrány okozása is.

Hivatali visszaélés dokumentum

Forrás: pestisracok.hu 

Tényi István a tényállás tisztázása érdekében a Be. 380. § (1) bekezdése alapján feljelentés-kiegészítés elrendelését indítványozta, valamint a vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását.

A nagykövet eredeti tweetje:

Fotó: Twitter Forrás: pestisracok.hu