Várhatóan csökkenni fog a volt kommunista rendszer prominenseinek öregségi nyugdíja Csehországban. A kormány által előterjesztett törvényjavaslatot pénteken hagyta jóvá a parlament alsóháza. A javaslat most a szenátus elé kerül, ahol szintén szerény többsége van a kormánykoalíciónak.

A törvényjavaslat, amely 2024 márciusában lépne életbe, tételesen meghatározza azokat az egykori tisztségeket, amelyek viselőit érinteni fogja a nyugdíjcsökkentés. A munkaügyi és népjóléti minisztérium közlése szerint mintegy 3000 személyről van szó.

A nyugdíjcsökkenés egyebek között a volt kommunista párt központi bizottságának tagjaira és jelöltjeire, a parlament és a helyi nemzeti bizottságok elnökeire, a katonai ügyészség vezetőire, a magas rangú katonákra, rendőrökre és a népi milícia (munkásőrség) parancsnokaira fog vonatkozni. A pontos névjegyzéket a Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet dolgozza ki.

Minden tisztségben eltöltött, illetve megkezdett évért 300 koronát (4950 forint) vonnának le az illető nyugdíjából.

Jelképes csökkentésről van szó, mert senkinek a nyugdíja nem csökkenhetne az átlagnyugdíj alá, amely jelenleg mintegy havi 18 ezer korona (297 ezer forint) – jelentette ki a parlamentben Pavel Zácek, a képviselőház biztonsági bizottságának elnöke.

Több ellenzéki képviselő bírálta a törvényjavaslatot, szerintük ennek közvetlenül az 1989-es rendszerváltás után lett volna jogosultsága.

„A törvényjavaslat populizmus a kormánykoalíció részéről. Nem akarom védeni sem a kommunizmust, sem a kommunistákat. Ilyen lépést azonban a szocializmus megdöntése után közvetlenül kellett volna megtenni, mert most már olyan embereket érint, akik nagyon idősek, 90 felett járnak” – mondta Berenika Pestová, az ellenzéki ANO mozgalom képviselője.

MTI

Fotó: bystricoviny.sk