Lemondott Palkovics László technológiai és ipari miniszter – írja az index.hu. Egyes források szerint a tárcavezető lemondásának hátterében az energiaügyi kérdések állnak. Az Index ugyanakkor arról számolt be, hogy a tárcavezető távozásának hátterében az áll, hogy a kormányfő megváltoztatná a minisztériumi struktúrát, a közlekedés kikerülne a tárcától. A Miniszterelnökség is reagált a sajtóhírre.

A portál több helyről megerősített információi szerint Palkovics László nem vállalta, hogy a jövőben egy karcsúsított minisztériumot vezessen. Úgy tudják, hogy a kormányfő a technológiai és ipari minisztériumot karcsúsítaná, a közlekedés átkerülhet Lázár János irányítása alá.

„A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk” – írta a sajtóhír kapcsán a Miniszterelnökség.

Palkovics László 2014 óta tagja az Orbán-kormánynak – ekkor nevezték ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárának, majd később, 2016-ban átvette a közoktatási feladatokat is. A negyedik Orbán-kormányban az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette. A Széchenyi díjas gépészmérnök tárcájának irányítása alá tartozik az energiapolitika mellett az állami MVM, a hulladékkezelés, a közlekedés, klímaügyek, iparpolitika, technológiai fejlődés, foglalkoztatás és a környezetvédelem is.

Korábban is felmerült már, hogy Palkovics lemond a tisztségéről, de Orbán Viktor akkor nem adta áldását rá. A miniszterelnök jelenleg úton van Üzbegisztánba, így egyelőre arról nincs hír, hogy hogyan reagált ezúttal a lemondás tényére – olvasható a Magyar Hírlapban.

Forrás: index.hu/Magyar Hírlap

(Címkép: MTI/Soós Lajos)