A ma uralkodó amerikai gondolkodásmódot a vagyon létrehozásának és elosztásának kérdései uralják, és nagy kérdés, hogy az amerikai politikai rendszer képes lesz-e a puszta vagyon- és forráselosztási játszmák helyett valódi, a családot és erényeket központba helyező nemzetstratégiai váltásra – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter egy pénteki budapesti konferencián.

A miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) szervezett, „Konzervatív elmék – Habsburg Ottó és más konzervatív gondolkodók öröksége transzatlanti perspektívából” című konferencián az európai-amerikai szellemi és kulturális összefonódások jelentőségéről rendezett panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait.

Kifejtette: az amerikai ideálok, a szabadság, a törvény előtti egyenlőség és az igazságosság a földi élet legszebb ambícióit testesíti meg, „az amerikai géniusz szellemi jelensége és lelki öröksége nélkül rosszabb és szegényebb lenne a világ”.

Úgy vélte, az amerikai géniusz önmagában vett vonzereje mellett nekünk európaiként is fontos, hogy mi történik az Egyesült Államokban.

„Az Egyesült Államokban ugyanis az Európa jövőjéről szóló film játszódik napjainkban, a forgatókönyvet és a dramaturgiát elvileg európai gondolkodók írták évezredeken át” – fogalmazott.

Felhívta a figyelmet arra:

az amerikai géniuszt jellemző ideákhoz szükséges erényeket csak a gondoskodás, a nevelés, az oktatás tere, a család tudja kitermelni, itt tanulják meg a közösség szabályait, az erényeket, a tiszteletet, tekintélyt, hierarchiát, az igazságot, szeretetet, méltányosságot.

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, az amerikai politikai rendszer és elit képes lesz-e a puszta vagyon- és forráselosztási játszmák helyett valódi, a családot és erényeket központba helyező nemzetstratégiai váltásra – fogalmazott a miniszter.

Csák János szerint

„a világ minden lakója számára életbevágóan fontos a rendezett szabadság (order liberty) amerikai kísérletének sikere”.

Hozzátette: hozzáértő és erkölcsös vezetők képesek egy gyenge szervezetet is dinamizálni és sikerre vinni, amíg a romlott vezetők a jól működő szervezeteket is képesek tönkretenni.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója megnyitójában arról beszélt, Habsburg Ottó a konzervatív gondolkodásnak egyfajta hálózatépítője, a hálózat egyik legfontosabb középpontja volt.

Hozzátette: fontosnak gondolja, hogy az Egyesült Államokat, a transzatlanti viszonyt ne egyfajta fenyegetésként, „felemelt ideológiai mutatóujjként” fogjuk fel, hanem próbáljunk eszmecsereként gondolni a transzatlanti viszonyra és megismerni a hatásokat, amik Európából érték az amerikai gondolkodást.

A konferencia célja a szervezők szerint az, hogy bemutassák: az Atlanti-óceánon átívelő európai eszmék és törekvések hogyan inspirálták az amerikai politikai gondolkodást és gyakorlatot, és hogyan alakították újra az amerikai ideák Európa konzervatív politikájának körvonalait.

A rendezvényen felszólal mások mellett Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Szemerkényi Réka, volt államtitkár, korábbi nagykövet, Jeffrey O. Nelson, a Russell Kirk Center a Kulturális Megújulásért ügyvezető igazgatója, Andrew Bremberg a The Victims of Communism Memorial Foundation elnöke és Edwin J. Feu.

Forrás és teljes cikk: Magyar Hírlap

Kiemelt kép: MTI