Ünnepélyes keretek között tették le a tusnádfürdői új óvodaépületének alapkövét pénteken. A fürdőváros jelenlegi óvodaépülete ugyanis sok szempontból nem felel meg a mai kor elvárásainak, ezért szükségszerűvé vált egy új épület felépítése. Ehhez a beruházáshoz a magyar kormány nyújtott finanszírozást.

Ünnepélyes keretek között tették le a tusnádfürdői új óvodaépületének alapkövét pénteken. A fürdőváros jelenlegi óvodaépülete ugyanis sok szempontból nem felel meg a mai kor elvárásainak, ezért szükségszerűvé vált egy új épület felépítése. Ehhez a beruházáshoz a magyar kormány nyújtott finanszírozást.
Három óvodai csoportnak a majd otthont jövő tanévtől az új óvoda-napközi Tusnádfürdőn. Butyka Zsolt polgármester elmondta, hogy az étterem részt akár osztállyá is átalakíthatják, ha szükséges, ugyanakkor a tervek szerint minden teremnek külön mosdója lesz.
Az a legfontosabb, hogy a főúttól távol építik fel, és zárt udvara lesz az épület mögött
– emelte ki a fürdőváros vezetője.
Hozzátette: hiánypótló lesz ez a létesítmény, hiszen a jelenlegi napközi nem felel meg a működési feltételeknek, ráadásul a főútra nyílik, és nem biztonságos a gyermekek számára, ugyanakkor egy rendes játszótere sincs.
Nagyon örülünk annak, hogy a magyar kormány óvodaépítési programja révén támogatják a beruházást
– tette hozzá. Az alapozást már elkezdték, és várhatóan jövő nyárra be is fejezik.
Potápi Árpád

Potápi Árpád beszédet mond Tusnádfürdőn. az óvoda alapkövének lerakásakor. Fotó: Pinti Attila

Alapkő gyermekrajzokkal
Az ünnepségen résztvevő Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szintén örömét fejezte ki amiatt, hogy
a 2016-ban elkezdett Kárpát-medencei óvodafejlesztési program ilyen sikerekkel ért el, és szerinte jó látni, hogy a beruházások javarészét már befejezték.
„Tusnádfürdő egy szimbolikus helyszíne a magyar nemzetnek, már csak azért is, aki egyáltalán nemzetben gondolkozik, annak Tusnádfürdő immáron 30 éve megkerülhetetlen, hiszen minden évben itt találkozunk, bárhol is éljünk a Kárpát-medencében, a nagyvilágban.
Ha itt mindig hitet teszünk amellett, hogy ahol magyarok vagyunk, mindenhol segítjük egymást, akkor úgy gondolom, hogy azon a közösségen, azon a városon is mindig kell segíteni, ahol ezt szoktuk mondani. Ezért is támogatjuk ennek az óvoda-napközinek a megépítését, amelyhez a magyar kormány hozzájárul
– hangsúlyozta az államtitkár.
Burus Siklódi Botond

Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke Fotó: Pinti Attila

Öröm számára, hogy az RMPSZ koordinálásában a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programon belül az utolsó zöldmezős beruházást is elkezdhetik – ezt már Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke mondta.
Az alapkőbe helyezett időkapszulával pedig üzenünk a jövőbe, megörökítve a múltat, hogy a tusnádfürdői közösség élni, fejlődni, fejleszteni akar
– fogalmazott.
Tusnádfürdő óvoda alapkőletétel időkapszula

Fotó: Pinti Attila

Az új óvoda-napközi alapkövébe helyeztek egy időkapszulát, amelyben az alapító okirat, a helyi közösség üzenete, a műszaki tervek, és a napi sajtó példányai mellett a helyi óvodások rajzai is helyet kaptak. A gyermekek ez alkalomból ünnepi műsorral készültek, amelyet a meghívott vendégek előtt is bemutattak.
Az összességében 38,5 milliárdos Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program a jelenleg futó legnagyobb költségvetési külhoni program. A magyar kormány 2016 decemberében indította el az óvodák, bölcsődék, iskola-óvoda komplexumok, kapcsolódó köznevelési intézmények és környezetük építését, felújítását; az óvodapedagógusok képzését, az egészségügyi, sport és rekreációs szolgáltatások fejlesztését, a védőnői szolgálat fejlesztését és a virtuális óvoda létrehozását is magában foglaló Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. Az elmúlt években Erdélyben 89 új óvoda és bölcsőde épült, és felújítottak 383-at, összesen 472 tanintézet szerepelt a programban, amint lezárul minden projekt, az egész Kárpát-medencében közel ezer lesz a felújított, felépített óvodák, napközik, bölcsődék száma.
Forrás: szekelyhon.ro