A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nemzeti konzultációs kérdőív kitöltésére biztatott pénteken Jászberényben

Gulyás Gergely a Mondjunk nemet a szankciókra! elnevezésű országjárás fóruma előtti sajtótájékoztatón mindenkit arra biztatott, hogy töltse ki a nemzeti konzultációs kérdőívet.

Gulyás Gergely napjaink közélete legfontosabb kérdésének nevezte a teljesen elszabadult energiaárakat, a szankciós inflációt, amely ellen akkor lehet a legjobban küzdeni, ha Magyarországnak „világos, egyértelmű szava és hangja van”.

Közölte: büszke arra, hogy a magyar kormány Európa legnagyobb támogatási programját valósítja meg az energetika területén. Utalt arra, hogy az átlagfogyasztás szintjéig meg tudták őrizni a rezsicsökkentést, ami havi szinten családonként 181 ezer forintos támogatást jelent. Ezt meg kell őrizni, ezért a kormánynak minél nagyobb támogatásra van szüksége annak érdekében, hogy a brüsszeli vitákban Magyarország érdekeit érvényesíteni tudják – hangsúlyozta.

Kérdésre azt mondta, hogy mind a helyreállítási alapra vonatkozó nemzeti terv elfogadását javasolja a rendelkezésre álló információk szerint az Európai Bizottság, mind pedig a partnerségi megállapodást. Látható azonban, hogy a lengyeleknek sem adták még oda a pénzt, csak ígéreteket tett a bizottság és ez a veszély Magyarország esetében is fennáll. Gulyás Gergely szerint jó esély van arra, hogy jövőre reálisan lehessen az európai uniós forrásokkal számolni.

Kettős mérce van Európában, ennek elszenvedője Magyarország, mert néhány kérdésben világos, egyértelmű véleménye van – jegyezte meg. A miniszter szerint Brüsszelben nem az történt, amit vártak, „ha Brüsszel szavazna, akkor nem polgári kormánya lenne Magyarországnak” – mondta. Hozzátette: ebben az esetben nem lenne rezsicsökkentés, sem gyermekvédelmi törvény, nem következett volna be olyan fejlődés, mint az elmúlt tíz évben, ami mindenhol, így a Jászságban is látható volt.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón köszöntötte Besenyi Orsolya főorvost, aki a kormánypártok jelöltjeként indul a január 15-i időközi polgármester-választáson. A miniszter szerint látszik, hogy egy baloldali városvezetés az uniós pénzeket sem tudja gondosan és megfontoltan felhasználni, ezért egy fordulat a városnak jót tenne.

Pócs János, a Jászság fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 2010 óta több alkalommal indítottak nemzeti konzultációt,  a közélet legfontosabb ügyeiben kérdezték és kérdezik meg most is az emberek véleményét.

Forrás: magyarhirlap.hu

Nyitó képünkön: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszél a Mondjunk nemet a szankciókra! című országjáró sorozat fórumán a jászberényi Déryné Rendezvényházban 2022. november 25-én

Fotó: MTI/Kovács Anikó