Sajtóhírek szerint, – ahogy erről tegnap beszámoltunk mi is a magyar államfő vonattal ment Lengyelországba, és onnan indult tovább Ukrajnába.

A köztársasági elnök éjszakai vonat út után ma reggel már megérkezett Kijevbe – adta hírül az ATV. Ahogy arról portálunk is beszámolt, Novák Katalin Zelenszkij elnök meghívására utazott az ukrán fővárosba. Az Index értesülései szerint a magyar államfő vonattal ment Lengyelországba, és onnan indult tovább Ukrajnába.

A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Forrás és kép: Mandiner

Frissítés:

Novák Katalin Volodimir Zelenszkij

Kijev, 2022. november 26. A Sándor-palota által közreadott képen Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Novák Katalin magyar államfő, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök (b-j) Kijevben 2022. november 26-án. A köztársasági elnök által is közölt fotón, a politikusok a „Grain From Ukraine”, vagyis Gabona Ukrajnából plakát előtt láthatók.

Itt vagyok Kijevben, az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk

írta Facebook oldalán a magyar államfő.

A magyar államfőhöz csatlakozott Mateusz Morawiecki lengyel, Alexander De Croo belga és Ingrida Simonyte litván miniszterelnök is.

A delegációt az ukrán elnök mellett Denisz Smihal miniszterelnök is fogadta.

A február 24-én kitört orosz–ukrán háború óta most érkezik a legmagasabb szintű delegáció az ukrán fővárosába.

A programot kormányok, civil szervezetek és magánvállalatok együttműködésével szervezik. Az első három gabonahajó Szudánba, Szomáliába és Jemenbe indulna Odessza kikötőjéből – ismertette az UkraineWorld Twitter-bejegyzésében.

A program kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte: noha országunk is élelmiszerhiánnyal, elpusztított mezőgazdasági területekkel és áramszünetekkel küzd, soha nem felejtjük el a világban betöltött szerepünket – különösen, ha már mi is megtapasztaltuk az éhínséget.

MTI/Sándor-palota