Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, az Orbánnál erősebb politikust! Ez nem Orbán, hanem az igazi Magyarország – reklámozza a főpolgármester interjúját a Jevropejszka Pravda.

„Egy politikus, aki erősebb Orbánnál! Ismerjék meg Karácsony Gergelyt, Budapest polgármesterét, aki támogatja Ukrajnát” – ezzel a címmel közölt tízperces videóinterjút Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel a Jevropejszka Pravda, Ukrajna egyik legolvasottabb hírportálja, az Ukrajinszka Pravda európai melléklete. (A lapot egyébként a Soros Györggyel közösen kijevi ingatlanbefektetéseket végrehajtó Dragon Capital, Tomáš Fiala cseh üzletember cége birtokolja.) Felvezetőjében az interjút készítő újságíró hangsúlyozza, Budapest főpolgármestere támogatja Ukrajnát és harcol Orbánnal – tehát

ő „nem Orbán, hanem az igazi Magyarország”.

Az interjú tolmáccsal készül, az újságíró angolul kérdez, Karácsony Gergely magyarul válaszol, majd válaszait ukrán szinkronnal ismerhetik meg az ukrajnai olvasók – néhol finoman szólva is véleményes fordítási technikákon keresztül.

Oroszpárti-e Magyarország?

A beszélgetésben számos izgalmas téma szóba kerül az újságíró és a főpolgármester között. Megkérdezik Karácsonytól például, hogy oroszpárti-e Magyarország. Erre Karácsony azt válaszolja, a magyar társadalom nagyon megosztott, és hatással van rá az orosz álhíreket terjesztő kormánypropaganda, de a magyarok többsége támogatja az ukrán népet. Hangsúlyozza, a magyar kormány Oroszország barátjaként pozicionálja magát, „pedig az emberek túlnyomó többsége együttérez az ukrán néppel”. (Az ukrán szinkronban ezt a lap úgy fordítja, hogy a magyarok többsége ukránpárti.)

Az újságíró Karácsony válaszát hallva alig hisz a fülének, nem érti, hogy ugyanazokból az információkból dolgozva hogy lehet ilyen megosztott a magyar társadalom. Karácsony ezt úgy fejti meg, hogy a Fidesz szavazói között vannak ugyan, akik tényleg elhiszik az orosz propagandát, de szerinte a Fidesz-szavazók többsége sem oroszpárti. Valójában a magyar kormány az, amely a békepártisággal rejti el oroszpártiságát, s az ellenzéket, amely Ukrajnát támogatja, háborúpártiként állítja be.

Az interjú készítőjét – annak ellenére is, hogy még Karácsony szerint sem ők adják Magyarországon a többséget – különösen is érdekli az a kisebbség, amely szerintük Ukrajna szuverenitását vitatja és ukrán területekre tör. Karácsony erre úgy reagál, nem becsüli le ezeket a gondolatokat, amelyek szomorúvá teszik – ugyanakkor ő inkább azt látja, hogy

a magyar kormány a rövid távú gazdasági érdekeket a morál és a humanizmus elé helyezi,

ezzel a háború és a történelem rossz oldalára kerülünk. A főpolgármester felhánytorgatja, hogy Oroszország a világpiaci árnál drágábban ad el nekünk energiahordozókat. (Ez régi ellenzéki panel, de tényszerűen nem igaz: a Magyarország által vásárolt orosz Urals olaj változó mértékben, barrelenként 20-30 dollárral olcsóbb a Brent típusúnál, a hosszútávú orosz gázszerződésünk pedig az európai gáztőzsdei árhoz igazodik, akár növekszik ez az ár, akár csökken – sőt, a nagyobb napi-heti kilengésektől meg is óv minket azáltal, hogy havi átlagár alapján fizetünk.) Emellett megvádolja a kormányt azzal is, hogy nem kérte ki magának Putyin azon nyilatkozatát, mely szerint Lengyelországnak, Romániának és Magyarországnak területi követelései volnának Ukrajnával szemben.

Kárpátaljai „magyar nyelvűek”

Karácsony szerint a magyar választók többsége azt akarja, hogy a kárpátaljai magyarok – az ukrán tolmács ezt sikeresen „magyar nyelvűeknek” fordítja, de

ez bizonyára nem az ukrán etnikai homogenizáló nacionalizmus része, csak nyelvbotlás

– békében és jólétben éljenek, s tudják, hogy ez fontosabb, mint a határmódosítás.

Az ukrán újságírót érdekelte az is, hogy Karácsony szerint mi tette Orbánt ennyire függővé Oroszországtól. Karácsony válaszában gazdasági okokat említ, illetve azt az elméletet fogalmazza meg, hogy Orbán az EU-val vívott jogállamisági küzdelmekben próbálja pozícióját erős külső szövetségek felépítésével javítani, közben pedig Putyin arra használja Orbánt, hogy blokkolja a számára kellemetlen döntéseket az EU-ban.

Arra a kérdésre, hogy az ukrán-magyar kapcsolatok normalizálódhatnak-e, amíg Orbán Viktor hatalmon van, Karácsony kitérő választ adott, de leszögezte,

Orbán azért kezelte Volodimir Zelenszkijt ellenségként, mert mindig ellenségkép kell neki.

Az interjú készítőjét az is érdekelte, kivezeti-e Orbán Viktor Magyarországot az Európai Unióból. A főpolgármester közölte, mivel Orbán Viktort csak a rövidtávú gazdasági érdekek mozgatják, amíg uniós pénzt kap, nem tenne ilyet.

Az interjút igény esetén itt tekintheti meg ukránul:

Kiemelt kép: MTI/Földházi Árpád

Mandiner