Több mint húszmillió forintért bérel luxusautót a Szabó Roland fémjelezte Fővárosi Állat- és Növénykert – ez derül ki az Állatkert által közzétett nyilvános beszámolóból. Az eset ugyanakkor csak hab a tortán, hiszen nem ez az első, Szabóhoz köthető ügy. A sokáig Karácsony Gergely támogatását élvező, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként számon tartott operatív igazgató ugyanis annak ellenére tarthatta meg vezető pozícióját, hogy nyilvánosságra került, csalással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsította meg a rendőrség.

Több tízmilliós pazarlás és pénzkidobás folyik a Szabó Roland operatív igazgató fémjelezte fővárosi állatkertnél – legalábbis erre lehet következtetni abból a 2021. évi pénzügyi beszámolóból, amiben az állatkert által megkötött, ötmillió forintot meghaladó szerződések egyes részleteit tették közzé. Az adatokat böngészve ugyanis rögtön szemet szúrt, hogy az egyik, öt évre szóló megállapodás például egy luxusautó bérléséről szól. A BMW X3 xDrive30d M Sport hobbiterepjáró használata több mint 22 millió forintba kerül, és jó kérdés, vajon miért van szüksége az állatkertnek egy ekkora költséget felemésztő jármű bérlésére. Persze, ezen a pazarláson annyira nem is kellene meglepődnünk, hiszen a Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes bizalmasaként emlegetett Szabó ennél jóval komolyabb ügyekben kénytelen magyarázkodni.

Szabó Roland 2019 novemberében lett a fővárosi önkormányzat által működtetett Fővárosi Állat- és Növénykert operatív igazgatója, majd 2020 februárjában a főigazgató általános helyettese. Persányi Miklós főigazgató lemondását követően, 2020. március elsején Karácsony Gergely főpolgármester megbízta Szabót a főigazgatói feladatkör átmeneti ellátásával, majd a Fővárosi Közgyűlés az év szeptemberében elfogadta a főigazgató kiválasztását célzó nyílt pályázat kiírását.

A Magyar Nemzet teljes cikke itt olvasható.

Kép: Földházi Árpád