A Nemzeti Örökség Intézete Csiky Gergely születésének 180. évfordulója és síremlékének felújítása alkalmából 2022. december 8., 11 órakor megemlékezést tart a Fiumei úti sírkertben.

Az emlékezőket MÓCZÁR GÁBOR Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója, és  PATAKI ANDRÁS a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára köszönti.

A pankotai (Arad vármegye-szerk.) születésű Csiky Gergely drámaíró, műfordító, a Kisfaludy Társaság másodtitkára, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja síremlékét Senyei Károly készítette. A szobrászművész korábban a Nádori kriptában két szarkofágra készített szobrot. Az ötletet ez adhatta és az, hogy a XIX. században Napóleon idejében a franciáknál ismét divatba jött, ez a fajta síremlék és a divat, mint tudjuk, nem ismer határokat.

Csiky Gergely síremléke neobarokk stílusban készült. Különlegesnek hat, mert hazánkban templomokban, altemplomokban, mauzóleumokban volt jellemző a szarkofág általában magas rangú főurak és családtagjaik, valamint gazdag híres emberek számára vált szokványossá.

A szarkofág oldalain bronz berakás látható, mely Csiky Gergely domborműves portréját, valamint a mészkőbe vésett keresztet ábrázol, mely utal arra, hogy Csiky Gergely pályafutása az egyházi tanulmányokkal és szolgálattal indult.

A síremlék a Fiumei úti sírkert, Budapest, Fiumei út 16-18, a 34/1-es parcella, 1.sor, 12. található és a szervezők szeretettel várják a megemlékezőket.

Forrás és kiemelt kép: NÖRI