Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke – tudatta a Mandiner portál.

Hegedüs Zsuzsa szombat reggel hét órakor hunyt el — erősítette meg a tényt Mandinernek az ismert közéleti személyiség rokona.

Hegedüs Zsuzsa a 70-es években Párizsba emigrált, ott szerzett szociológusi diplomát. Tíz évig nem jöhetett Magyarországra. Szociológusként Franciaországban és Nyugat-Európában az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, majd a kialakuló globális, önkreatív társadalom elméletét dolgozta ki. Fontosabb publikációi ezekben a témakörökben jelentek meg franciául, angolul és olaszul.

A rendszerváltozás után az SZDSZ szellemi keménymagjához tartozott, a Tégy a gyülölet ellen mozgalom alapítója volt. A 2000-es években a 2006 októberi 23-i tömegveretés után szembefordult nyilatkozataiban a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ kormánnyal. Az Orbán-kormányok alatt miniszterelnöki főtanácsadó volt, kivette a részét a jobboldal romaintegrációs politikájából.

Forrás: Mandiner

(Kép: MTI/Szigetváry Zsolt)