A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Minden ország lépéskényszerbe került, Magyarország is. A válságkezelés eredményeként eddig magas maradt a gazdasági növekedés (harmadik negyedévben 4,1%, ami az unióban a hetedik legmagasabb mérték), valamint magas a foglalkoztatottság (4,7 millió ember dolgozik, továbbra is 4% alatt a munkanélküliség). Lehet építeni az elmúlt évek eredményeire”

– írta Varga Mihály a Facebook-oldalán arra reagálva, hogy meghökkentő nyilatkozatot tett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a parlamenti meghallgatásán, szerinte válságközeli helyzetben van a magyar gazdaság, és a bajok egyik forrása, hogy megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja. Hogy mi volt az MNB elnökének célja a kifakadással, nem tudni, mindenesetre a forint nem tűrte jól.

A kormány nevében Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára egy parlamenti felszólalásában röviden reagált Matolcsy György szavaira. „A Magyar Nemzeti Banknak nincsen kormányzati feladata a gazdaságpolitikában” – idézi a Telex. Tállai András hangsúlyozta, hogy az MNB független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, a véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el akár a gazdaságpolitikáról vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről. Később Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is reflektált a történtekre.

A hétfő a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének a napja. A jogállamiság, köszönjük szépen, jól van.

Forrás: 888.hu/vg

Kiemelt kép: portfolio.hu