Hogy kinek szurkol Szent-Iványi István, az egykori demokratikus ellenzék, aztán a Szabad Demokraták Szövetségének (alapító) tagja, legutóbb pedig Márki-Zay Péter miniszterelnök jelölt külügyi kabinetjének vezetője, liberális politikus a Magyarország és az Európai Unió között hosszú ideje zajló pénzügyi vitában, az ugye, ilyen előzmények után nem is lehet kérdés. Nem véletlenül idézi – talán kárörvendőn – a Biblia azon részét, amely hazánknak rossz: „Aki kardot ragad, az kard által vész el”.

Hát persze, hogy Brüsszelnek. Közvetlenül persze a gyurcsányistáknak.

A Böszme szekértábora voltaképen a nemzetállamok önállóságának felszámolásáért, a szűk európai elit korlátlan hatalmának megvalósításáért küzdő politikai csoportocska, amely mindent megtesz, hogy leváltsák Orbánt, s a magyarok a lehető legkiszolgáltatottabb helyzetbe kerüljenek az Unióban.

Mindez annak kapcsán jutott eszembe, hogy az Európai Bizottság másfél év után végre elfogadta a helyreállítási tervet, amely révén – ha az Európai Unió Tanácsa, az állam- és kormányfők testülete rábólint – Magyarország hozzájuthat végre ahhoz, amit – a lengyelek kivételével – a többi tagállam már meg is kapott.

A jól értesül Szent-Iványi azonban Facebook bejegyzésében arról beszél, hogy hírei szerint a cseh elnökség csak azután tűzi napirendre a Magyarország pénzügyi kérdéseiről szóló előterjesztést, ha előbb szavaznak „az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós támogatásról, illetve a globális minimáladó elfogadásáról.”

Ha pedig Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy nem támogatja az Ukrajnának az EU tagállamai által közösen nyújtandó 18 milliárd eurós segítséget, illetve a globális minimáladó elfogadását, akkor nehéz helyzetbe juthatunk a nekünk járó pénzek elfogadását illetően.

Szent-Iványi – hogy is mondjam – szinte tapsol annak, hogy Brüsszel szerinte most ugyanazt a politikát folytatja hazánkkal szemben, mint hazánk az Unióval szemben. Szerinte ugyanis Magyarország zsarolja az Uniót, most viszont könnyen lehet, hogy cserébe az Unió is zsarolni fogja Magyarországot. Erre idézi a Bibliát Szent-Iványi: „Aki kardot ragad, az kard által vész el.”

Azért bocsátottam előre a szadeszes gyökerekkel rendelkező, ma – nyugodtan mondhatjuk – gyurcsányista politikus életrajzi hátterének idevágó mozzanatait, hogy jól értsük a reakcióját. Ebben a helyzetben egy józan magyar ember szorít Orbán Viktornak és visszautasítja Brüsszel Szent-Iványi által belengetett, esetleges magyarellenes fellépését. Ő ehelyett ezt mondja: „A szuverenitását oly büszkén hangoztató kormány nyakára pórázt csatoltak és ha a pénzekhez hozzá akar jutni, akkor úgy kell cselekednie, ahogyan azt a Bizottság és a tagállamok többsége elvárja.” Szent-Iványi tehát tapsol a póráznak, nyilvánvalóan nem a magyarok érdekét képviseli.

Orbán Viktor szerint azonban „a globális minimumadó egy munkahelygyilkos adóemelés. Tehát ha azt bevezetnék, munkahelyek tízezrei szűnnének meg Magyarországon.” Ukrajnával kapcsolatban pedig az a véleménye, tanulva a közös Covid-hitel után máig húzódó, méltatlan pénzügyi helyzetből, „mi félretettük azt a pénzt, amit a 2023-as évben oda kellene adnunk Ukrajnának, és kétoldalú megállapodással oda is fogjuk adni, de nem járulunk hozzá semmilyen közös hitelfelvételhez.”

Annak idején az SZDSZ is kardot rántott a magyarokra, oda is került a politikai szemétdombra. Milliók akaratának krónikus hiányában Gyurcsány sem jut máshova. A magyarok pedig nem fognak elveszni se kard által, se más miatt, bármennyire is szeretnék azt a gyurcsányisták.

Forrás: 888.hu/Horváth K. József

Kiemelt kép: Mandiner