Két kép is terjed a Facebookon – kissé mémesítve – a tegnapi VB döntő kapcsán. Az egyiken kilenc sötét bőrszínű francia játékos látható, kilenc argentin fehér focista mellett, a másikon kézen fogva sétál a mindent megnyerő Lionel Messi a szomorú Mbappévbal.

Ez utóbbi kép a sport nagyszerűségéről szól, a szolidaritásról a vesztessel szemben. A másik kép viszont arról, hogy bizony a francia élvonalban futballozó játékosok többsége nem tősgyökeres francia. Ez persze önmagában nem baj, hiszen maga Kylian Mbappé Lottin is elsősorban franciának tartja magát, noha édesapja kameruni, édesanyja algériai származású. A legkiválóbb európai labdarúgó ezt mondja magáról:

Je suis né en France, j’ai grandi en France, la France m’a tout donné. Et j’essaie de le lui rendre, chaque fois que je joue pour l’équipe nationale. Je pense que mon amour de la France n’est plus à prouver. Jouer pour la France, c’est au-dessus de tout. »

vagyis: „Franciaországban születtem, Franciaországban nőttem fel, Franciaország mindent megadott nekem. És megpróbálom visszaadni neki minden alkalommal, amikor a válogatottban játszom. Nem hiszem, hogy a Franciaország iránti szeretetem már bizonyítani kellene. Franciaországban játszani mindenek felett áll. ”

Ugyanakkor a kiemelt kép is hordoz egy üzenetet, méghozzá azt, hogy meglehetősen felülreprezentáltak a bevándorló hátterű, sötét bőrszínű profi labdarúgók Franciaország csapatában. És arra cáfolatra, hogy persze, mert ők a legtehetségesebbek, azt is lehetne mondani, hogy a lakossági arányszámukat tekintve nem valószínű. Hallom, hogy erre valamelyik haladár azt kiáltja: numerus clausus, de én erre azt mondom, hogy a sportban nincs szükség semmilyen pozitív diszkriminációra. Ott a zöld füvön mutatott játék a döntő. Az argentinokról készült fotó is mutatja, nem a bőrszín számít.

Forrás: Facebook

Forrás: Facebook

Arra már gondolni sem merek, hogy ugyanez a haladár a fenti képre azt mondja, hogy megalázó lehet a BLM és egyéb „jognemvédő” szervezetek számára, hogy egy fehér győztes vezet kézen fogva egy fekete vesztest. Ugye ez a gondolat csak az én sanda, ronda feltételezésem.

És ezért tényleg én kérek elnézést!

Kiemelt kép: Facebook