A Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia munkatársai sikeres évet tudhatnak maguk mögött. Az eredményeket Farkas József, a Hálózat vezetője foglalja össze.

„A járványidőszak után elég szerteágazó tervet tűztünk magunk elé, amit sikeresen teljesítettünk. A teljes beszámoló nagyobb terjedelmet igényelne, így csupán a legfontosabb eseményekre térek ki.

Négy évre tekint vissza a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia Néphagyomány az oktatásban címmel meghirdetett képzése a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán. Idén két telt házas szemeszterben foglalkoztunk a hallgatókkal, a sikert jelzi, hogy még soha nem volt ilyen sok jelentkező. Az eredmények tükrében természetesen idén is folytatjuk a tanfolyamot. A Selye János Egyetemmel is felvettük a kapcsolatot, s beindítottunk egy kurzust. Jelenleg egyeztetéseket folytatunk az egyetem vezetőségével, hogy idén pedagógus-továbbképzés formájában valósuljon meg, melyen részt vehetnek az egyetemi hallgatók is.

Újdonság volt, hogy a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézettel közösen szervezett Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny döntőjét június 6–7-én a Gombaszögi Nyári Tábor FolkSzögletében tartottuk.

A végső megmérettetést nyolc regionális elődöntő előzte meg, összesen 75 oktatási intézményből 327 fiatal jelentkezett a versenyre, a döntőbe hetvenen jutottak be. A FolkSzöglet a Gombaszögi Nyári Tábor egyik legsikeresebb helyszíne, melynek programjaira elégedetten tekinthetünk vissza, hiszen mindegyik szép számú közönséggel valósult meg.

A tizenegyedik alkalommal Révkomáromban megrendezett Fonográf Fesztiválra kiváló zenészeket és produkciókat hívtunk meg, így nem meglepő, hogy az előadások ugyancsak táblás házzal mentek. E fellépések is kifejezik a rendezők szándékát: a bő egy évtized alatt a kezdeti autentikus népzenei seregszemle más műfajokkal is színesedett.

Az adatbázisainkat a Népi játékok adatbázisával bővítettük, s új rendezővel kezdtük el az idei évre tervezett Ifjú szívekben élek című filmünk gyártását.

A mozi a szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak, valamint a néprajzi gyűjtéseknek állít emléket. Hét évtizedet ölel fel, s oral history mélyinterjúkon alapul. Reméljük, hogy az év végéig a nagyközönség is megismerheti.

Folytattuk A szlovákiai magyarság népi tánchagyományai című néptáncoktató-filmeken alapuló online kiadványunk gyártását. Az egyes részek esetében röviden ismertetjük a tájegység alapvető történeti és néprajzi hátterét. A filmeken archív néptáncgyűjtések, különböző korosztályok által előadott rekonstruált tánctípusok, valamint oktatási segédanyagként szolgáló példafolyamatok kerülnek bemutatásra. A csallóközi részt idén tesszük közzé, s folyamatosan dolgozunk a bodrogközin is.”

Forrás: Felvidek.ma

Kiemelt kép: Hagyományok Háza