A katolikus papok idei futsal Európa-bajnokságát február 13-17. között Temesváron (Románia) rendezik meg – jelentette be a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye.

Ezen a sporteseményen tizenhét európai ország mintegy 220 római katolikus és görögkatolikus lelkipásztora vesz részt, köztük Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Kazahsztán, Koszovó, Montenegró, Lengyelország, Portugália, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és természetesen az idei házigazda Románia.

A bajnokság, amelyet általában évente más-más országban rendeznek meg, 2021-ben és 2022-ben a világjárvány miatt elmaradt. A verseny 2023-ban folytatódik Temesváron, amely idén az Európa Kulturális Fővárosa címet is viseli.

A papok futsal Európa-bajnokságának mérkőzéseit a hatályos szabályok szerint, hivatalos, hitelesített játékvezetőkkel, fedett pályán játsszák. A csapatok, illetve a különböző országokból érkező papok lehetőséget kapnak arra, hogy a keresztény-katolikus értékeket és a labdarúgás iránti közös szenvedélyüket megosszák a többi kollégával. Továbbá minden egyes EB alkalmával a csapattagok új helyeket, városokat és országokat keresnek fel, megismerik az ott élő embereket, szentmisén és kulturális programokon vesznek részt, és ismerkednek a különböző látnivalókkal.

Az európai vagy országos bajnokságok általában jótékonysági célt is szolgálnak. A legutóbbi futsal EB-re 2020-ban a csehországi Prágában került sor, azt megelőzően, 2019-ben pedig a montenegrói Ulcinjban, Barban és Kotorban. 2023-ban Temesváron és Románián a sor, hogy otthont adjon ennek az egyedülálló európai sporteseménynek.

civilek.info:

Nem csak az az érdekes, hogy kik vesznek részt az eseményen, de legalább ennyire az is, hogy kik nem lesznek ott. A Benelux államok és a hollandok papságának távolléte talán nem annyira meglepő, lévén, hogy azokban az országokban eléggé furcsán értelmezik a katolicizmus tanításait. De hol marad például a németek, a franciák vagy az állítólag katolikus Spanyolország válogatottja? Talán annyira idős ott a papság, hogy már nem megy nekik a foci? Vagy annyira kevés a hivatást vállaló papság?

Lehetséges. De nem zárható ki az sem, hogy az erős keresztényellenesség miatt az említett országok papsága nem vállal ilyen részvételt, mert tartanak a haladároktól? Netán új szelek fújnak és az eddig ballibék részéről hangoztatott kijelentést, hogy az egyház maradjon a templom falai között, megtoldották egy újabbal: a papok imádkozzanak és ne focizzanak…

Nálunk Közép-Európában viszont és a Balkánon éppúgy, csak rúgják nyugodtan a bőrt a tisztelendő urak. Hajrá papok!

Forrás: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye