A zuglóiak valószínűleg sokáig emlegetik majd a 2018-as évet, amikor Karácsony Gergely, akkor még Zugló polgármestereként és Szabó Rebeka, Karácsony alpolgármestere álmodott egy nagyot, és pályázott az Európai Bizottság Urban Innovative Actions programján. Karácsony Gergely zuglói „mintaháza” hatalmas bukta lett. 

A történet szépen indult: a Zugló önkormányzata által vezetett 9 partnerből álló konzorcium nyert az E-Co Housing, vagy magyar nevén a Több mint lakóház projekttel. A konzorcium projektje az uniótól összesen 4 508 055 euró, amelyből Zugló Önkormányzata 2 684 716 euró (ez mai árfolyamon kb. 1 milliárd forint) támogatásban részesült. Eredetileg egy 25-30 lakásos, nulla energiafelhasználású önkormányzati bérházat húztak volna fel, 2022 tavaszán azonban bejelentették, hogy egy mindössze 14 lakásból álló, már meglévő önkormányzati bérházat fognak felújítani. Mint arról a Metropol már beszámolt, a Bizottságtól kapott támogatás végül a felújításra sem lett elég, Zugló 2022-es költségvetéséből 160 milliót, a 2023-as költségvetésből 364 millió forintot vettek el, így végül majd másfél milliárd forintba kerül a bérház felújítása, ami azt jelenti, hogy lakásonként 109 millió forint jut a felújításra.

Ahogy azt Borbély Ádám, a kerület fideszes képviselője mondta a Metropolnak, a projektnek voltak úgynevezett „soft” részei is. Zugló Önkormányzata, mint vezető partner mellett még 8 másik partner vett részt a projektben, hozzájuk olyan dolgok tartoztak, mint a tapasztalatok összegzése, mintamodellek kidolgozása, mentorprogramok, a lakóközösség megalapozása, a lakók felkészítése. Ezek a „soft” részek az összesen 4 508 055 eurós támogatásból tehát 1.823.339 eurót, körülbelül 729 millió forintot vittek el.

Az egyik, Zugló Önkormányzata (tehát Karácsony Gergely és Szabó Rebeka) által kiválasztott partner volt a HABITAT for Humanity Magyarország is, akiknek a „lakóközösség-építés megalapozása, fenntartható életstílus alapjainak kidolgozása” volt a feladata. Mint az a Zugló Önkormányzata és a Habitat között létrejött megállapodásból kiderül, ők 118 325 euró, mintegy 47 millió forint támogatási összeget kaptak. A Habitat for Humanity eredeti célja a lakhatási szegénységben élők segítése, a Soros György által is támogatott szervezet azonban gyakran üt meg nagyon kormánykritikus hangot, támogatói között pedig ott van Karácsony Gergely párttársa, a Párbeszédes Szabó Tímea is. A Habitat gyakran mozog együtt a Város Mindenkié szervezettel is, amelynek legismertebb aktivistája éppen az a Misetics Bálint, aki Karácsony Gergely lakhatási főtanácsadója.

A Metropol teljes cikkét itt olvashatja el.

Kép: Metropol (a projekt véget ért, a “mintaház” így néz ki)