A Twitter lehetővé tette Amerika legnagyobb gyógyszeripari vállalatai számára, hogy olyan hamis információt terjesszenek, amely ártott a versenytársaiknak – derült ki a Twitter-akták újabb fejezetéből, amelyet Lee Fang, az Intercept újságírója hozott nyilvánosságra.

Fang elmagyarázta, hogy a Twitter-cenzúrát a gyógyszeripari óriások hogyan használták ki stratégiájuk részeként azért, hogy a kisebb versenytársak és a terápiákra összpontosító cégek ne tudjanak kárt okozni a rendkívül jövedelmező koronavírus elleni vakcina-üzletüknek.

Ez a stratégia magában foglalta a koronavírus elleni vakcinák és kezelések szabadalmainak megosztását gátló, szigorú szellemi tulajdonjogi törvények felhígítására irányuló erőfeszítések elhárítását.

„A globális gyógyszeripari óriások a válságra példátlan profitszerzési lehetőségként tekintettek” – írta Fang.

„Zárt ajtók mögött a gyógyszeripar brutális lobbitevékenységet indított, hogy eltiporjon minden olyan erőfeszítést, amely a coviddal kapcsolatos új gyógyszerek, köztük a terápiás szerek és vakcinák szabadalmainak megosztására irányul.”

A Twitter-cenzúra is része volt ennek a stratégiának. A BioNTech, a Pfizer koronavírus elleni vakcina fejlesztője arra kérte a technológiai platformot, hogy cenzúrázza az olcsó vakcinákat kérő felhasználókat.

A gyógyszeripari óriások lobbistái a koronavírusos kezelések feletti uralmukat fenyegető tartalmak elnyomása mellett a Twitteren túlzó állításokat is terjesztettek a kezelésfejlesztéssel kapcsolatos szellemi tulajdonjogi szabályok felhígításának költségeiről. A Twitter nem tett lépéseket e tevékenység visszaszorítására.

„Figyelemreméltó, hogy ez a masszív nyomás a covid félinformációk cenzúrázására és címkézésére soha nem vonatkozott a gyógyszergyártókra. Amikor a nagy gyógyszergyártók vadul eltúlozták az olcsó covid vakcinák létrehozásának kockázatait, a Stronger [gyógyszeripar tartalommoderációs projektje] nem tett semmit. A szabályok csak az ipar kritikusaira vonatkoztak.”

Mindez, a koronavírus-cenzúráról szóló Twitter-fájlok akkor kerültek napvilágra, amikor egyúttal az is kiderült, hogy a Moderna, a COVID-19 vakcina egyik vezető amerikai gyártója azt tervezi, hogy több, mint 100 dollárt kér a vakcináért.

Breitbart

Kiemelt kép: Facebook