A filmes adaptáció Petőfi Sándor azonos című eposzparódiája alapján készült és január 22-én lesz látható a Duna csatornán.

Az MTI  közleménye idézi Kálomista Gábort, a film producerét, aki elmondta: az MTVA megrendelésére és finanszírozásában, a MEGAFILM Service gyártásában készült film hűen követi az eredeti történetet és szövegkönyvet, miközben Petőfi nyelvi leleményességét és eposzparódiáját filmes stílusparódiával ötvözi, amely nemcsak az irodalmi mű humorát erősíti, de frissé, a mai néző számára is fogyaszthatóvá teszi azt.

Az összegzés felidézi, hogy Petőfi komikus eposzából több mint öt évtizede készült utoljára film. Zsurzs Éva 1965-ös rendezésében klasszikus filmes eszközökkel elevenítették meg a művet. A Megafilm alkotása azonban különleges módon közelíti meg a történetet: az alkotók ugyan kikacsintottak a western és a zenés filmek felé, de közben ügyeltek arra is, hogy méltó módon adaptálják az alkotást, mégis látványos legyen, amihez profi kaszkadőrök is hozzájárultak.

Dombrovszky Linda rendező és alkotótársai Petőfi hősköltemény-paródiáját izgalmas köntösbe öltöztették: az eredeti szöveg megmaradt, viszont vizuálisan egy különleges, újszerű látványvilágot teremtettek. Érdekesség, hogy a filmben elhangzó dalok mind Petőfi-költemények, Ferenczi György által megzenésítve – tartalmazza a közlemény.

A templomtorony kötelén lemászó és így kiszabaduló Fejenagyot Pindroch Csaba formálta meg. A címben is szereplő helység ebben a filmben egy soha nem létezett, időtlen, western–eastern település, ahol a vadnyugati idegenként megérkező mesélő chopperén ülve kezd bele a jól ismert történetbe – közölték.

„A Petőfi-bicentenáriumhoz csatlakozva a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, televíziós premierrel tisztelgünk életműve és nagysága előtt. A közmédia számára fontos megemlékezni a történelmünket formáló nagyjainkról, azokról, akik maradandót alkotva tettek a hazáért, a nemzeti összetartozásért, a szabadságért” – idézi a közlemény Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját.

Dombrovszky Linda rendező elmondta: ahogy a vetítés, úgy a forgatás is nagyon jó hangulatban telt, hiszen A helység kalapácsa Petőfi méltán közkedvelt elbeszélő költeménye, minden megtalálható benne, ami a hétköznapjainkat izgalmassá teszi: fondorlat, ármány, cselszövés, szerelem, Petőfi nyelvi humorát pedig a filmben a paródia műfaja tovább erősíti.

A Helység kalapácsában a nézők Pindroch Csaba mellett láthatják Zayzon Zsoltot, Cserna Antalt, Szervét Tibort, Györgyi Annát, Nagy Viktort, Hunyadkürti Istvánt, Ember Márkot és Gubás Gabit.

A film producere Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, rendezője Dombrovszky Linda, dramaturgja Somogyi György, operatőre Hartung Dávid. A vágó Pap Levente, a zeneszerző Bolcsó Bálint, a dalszerző Ferenczi György – olvasható a közleményben.

A helység kalapácsa január 22-én, vasárnap 20:30-tól lesz látható a Dunán.

Forrás: Magyar Hírlap/MTI

Kép: Máthé Zoltán (Gubás Gabi és Pindroch Csaba színművészek)