Európa energiabiztonsága szempontjából nagy jelentősége van Azerbajdzsánnak, ahonnan Bulgáriába, Romániába, Magyarországra és Szlovákiába is érkezhet gáz. Ehhez azonban jelentős fejlesztésekre van szükség, amelynek kivitelezéséhez a négy ország Brüsszeltől kért támogatást.

Stratégiai szintre emelkedett Azerbajdzsán és Magyarország együttműködése – állapította meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az azeri kollégájával, Mikayil Jabbarovval folytatott tárgyalását követő sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: nagyot változott a világ az elmúlt évtizedben, és az Európát sújtó energetikai váláság miatt különösen megnőtt Azerbajdzsán jelentősége.

„Új energiaforrásokra, energiaszállítási útvonalakra van szükség az ellátás biztonsága érdekében” – fogalmazott a miniszter, majd kiemelte: rövid és középtávon Azerbajdzsán a legjobb lehetőség. A kormány célja, hogy mielőbb bevonja az azeri gázt a magyar ellátásba. Ehhez azonban jelentős infrastrukturális fejlesztésekre van szükség, többek között új interkonnektorokat kell építeni.

A beruházás finanszírozása érdekében hazánkkal együtt Bulgária, Románia és Szlovákia az Európai Bizottsághoz fordult támogatásért. „Most kiderül, hogy Brüsszel csak beszélt a diverzifikáció fontosságáról, vagy valóban kész lépéseket is tenni” – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Mikayil Jabbarov nagyra értékelte a magyarok barátságát, és kiemelte az üzleti kapcsolatok jelentőségét.

Szerző: Vass György

Forrás: magyarhirlap.hu

Nyitó képünkön: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mikayil Jabbarov azerbajdzsáni gazdasági miniszter

Fotó: MTI/Mónus Márton