Meghaladja a 176 millió lejt a három székelyföldi megye pályázói számára az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként legutóbb jóváhagyott finanszírozások összértéke. A pénzeket többnyire épületek energetikai felújítására, hőszigetelésekre, kültéri okosbútorok beszerzésére és a közszolgáltatások javítására fordíthatják a sikeresen pályázó önkormányzatok.

Hargita megyének 49 millió, Kovászna megyének 79,6 millió, Maros megyének pedig 47,7 millió lej jut. Több jóváhagyási listát is közzétett múlt héten a fejlesztési minisztérium. A kedvezően elbírált Hargita és Kovászna megyei projektek többsége az energetikai fejlesztésekre jóváhagyott finanszírozások listáján szerepel, a Maros megyei önkormányzatok beruházásai pedig jórészt a környezetbarát tömegközlekedés fejlesztésére szánt finanszírozások listáján jelennek meg.

Fókuszban a hőszigetelés és a közszolgáltatások javítására Hargita megyében több, a megyei tanács alárendeltségében működő intézmény épületének energetikai korszerűsítése is megvalósulhat PNRR-s finanszírozásból. Ezek közé tartozik a csíkszeredai kórház fül-orr-gégészeti osztályának épülete, a Hargita Megyei Személynyilvántartó Közszolgálat, valamint a Hargita Megyei Művészeti Népiskola épülete, a homoródfürdői Hatos villa, illetve a megyei, speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó oktatási központ két épülete is. Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a Villanytelep utcai fogászati rendelőépület energetikai korszerűsítésére kap pénzt a PNRR-programban. Hargita megyében e célra a legtöbb pénzt – 28,1 millió lejt (áfás összeg) – ezúttal a maroshévízi városháza, illetve könyvtár és művelődési ház épületének korszerűsítésére hagyta jóvá a fejlesztési minisztérium. Január első felében egyébként a maroshévízi kórház energetikai felújítására is 19,1 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá a szaktárca. Dokumentum- és munkafolyamat-kezelő rendszerek fejlesztésére, valamint egyablakos virtuális ügyintézés kiépítésére kap pénzt Csíkcsicsó község a PNRR-programban,

Szépvíz és Farkaslaka a közszolgáltatások javítására, Gyergyószentmiklós pedig a környezetbarát közlekedési infrastruktúrára. Sok település okosbútorokat szeretne Maros megyében a megyeközpont számára hagyták jóvá a legnagyobb összeget, 12,8 millió lejt, ezt intelligens forgalomirányítási rendszerre költheti az önkormányzat. Dicsőszentmárton a polgármesteri hivatal épületének a korszerűsítésére kap pénzt, Ádámos község pedig a helyi orvosi rendelő, illetve a mezőkirályfalvi elemi iskola energetikai fejlesztésére. Hasonló beruházásokra hagyott jóvá finanszírozást egyébként a hónap első felében Bonyha, Mezőpanit és Marosszentkirály községek számára is a fejlesztési minisztérium.

A környezetbarát tömegközlekedés és a közszolgáltatások fejlesztésére kap pénzt Segesvár, Szászrégen, Nagysármás, Szováta, Héjjasfalva, Mezőkirályfalva, Maroskeresztúr, Kutyfalva, Marosszentanna, Dános, Gernyeszeg, Marosugra és Mezőtóhát község is. Maros megyében számos önkormányzat kültéri okosbútorok beszerzésére pályázott sikeresen a PNRR-programban. Ilyen község Mezősámsond, Oláhkocsárd, Mezőpagocsa, Ratosnya és Mezőrücs. Petele és Kisikland község vezetése a közterületet figyelő kamerarendszer bővítésére kap pénzt.

Dőlni fog az EU-s pénz Sepsiszentgyörgyre Kovászna megyében is a megyeközpont fejleszthet a legtöbb pénzből: Sepsiszentgyörgy számára jócskán több mint 70 millió lejes finanszírozást hagyott jóvá múlt héten a fejlesztési tárca iskolák és számos tömbház hőszigetelésére, energetikai korszerűsítésére. Kézdivásárhelyen a környezetbaráttömegközlekedést fejleszthetik PNRR-s pénzből, Dobolló községben kamerarendszerre és kültéri okosbútorokra költhetik a finanszírozást, a Baróthoz tartozó Felsőrákoson pedig az általános iskola hőszigetelésére. A hónap első felében egyébként – a szintén Baróthoz tartozó – Köpec általános iskolájának hőszigetelésére vonatkozó pályázat is kedvező elbírálást kapott a szaktárcától.

Forrás: Szekelyhon.ro

Szerző: Széchely István

Kép: Erdély Bálint Előd