A balliberális oldalon minden hónapban epedve várják, hogy a KSH kiadja az aktuális népesedési adatokat, vagyis a halálozások és a születések számának alakulását. Ez ugyanis szinte minden alkalommal okot ad az ellenzék politikusainak és újságíróinak arra, hogy elmondják: nem működik a kormány családpolitikája, hiszen már megint kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban.

Ha pedig az adott hónap mutatói kedvezőbbek, mint az előző évben, akkor az a kritika tárgya, hogy miért „csak” annyival több gyermek született, amennyivel. A számok alapján a bírálatokat sokszor akár jogosnak is gondolhatnánk, csakhogy a baloldal véleményformálói nem a jó statisztikát nézik, amikor ítéletet mondanak a magyar családpolitikáról.

De miért is visz félre minket a születések abszolút száma? Sajnálatos tény, hogy Magyarországon a népesség az 1980-as évek óta csökken. Ennek megfelelően pedig a felnövekvő, vagyis iskolába járó, majd szülővé váló nemzedék is kisebb számban képviselteti magát, mint elődeik.

Kis mellékszál: pontosan ezért félrevezető az oktatás hanyatlásaként leírni az egyetemre jelentkezők számának csökkenését is. Az ugyanis nem azért van, mert arányaiban kevesebben akarnának a felsőoktatásban tanulni, hanem azért, mert eleve kevesebben vannak a potenciális egyetemre jelentkezők.

De vissza a fő gondolatunkhoz! Mivel a népesség folyamatosan csökken, egyre kevesebb azoknak a nőknek a száma is, akik belépnek a szülőképes korba. Sőt, a csökkenő trend miatt minden évben többen vannak azok, akik kilépnek a potenciális gyermekvállalási korból, mint amennyien belépnek oda.

Innentől kezdve pedig nem kell a matematika doktorának lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: kevesebb szülőképes korú nő kevesebb gyermeket fog szülni, még akkor is, ha adott esetben egyénenként több gyermeket vállalnak, mint korábban.

Éppen ezt a statisztikai torzítást hivatott kiküszöbölni az úgynevezett „termékenységi arányszám”. Ez ugyanis azt mutatja meg, hogy a szülőképes korban lévő nők átlagosan hány gyermeket vállalnak. Egy ország népessége akkor tud emelkedő pályára kerülni, ha ez a szám eléri a 2,1-et, hiszen ez jelenti azt, hogy az érintett anyák átlagosan már több, mint 2 gyermeket szülnek.

A Vasárnap teljes cikke itt olvasható.

Kép: Pixabay