A brüsszeli politika legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki jelenleg – erről a Fidesz EP-képviselője beszélt a Kossuth Rádióban. Hidvéghi Balázs szerint rendszerszintű korrupció veszélyezteti az egész Európai Unió működését. Közben a Politico arról írt, hogy a brüsszeli korrupciós botrány egyik első gyanúsítottját, az olasz Niccolo Figa-Talamancát már szabadlábra is helyezték a belga hatóságok.

Bőröndökben kicsempészett euro milliók, maffia módszerekkel, üzemszerűen működtetett korrupciós hálózat. Szinte minden napra jut egy-egy újabb történet a brüsszeli korrupciós botrányban. Legutóbb csütörtökön függesztették fel két EP képviselő mentelmi jogát.

Andrea Cozzolino szocialista politikust a belga rendőrség azzal gyanúsítja, hogy csakúgy, mint az EP korábbi baloldali alelnöke, Eva Kaili, ő is kenőpénzt fogadott el Katartól. Cserébe pedig az Öböl-menti államnak kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben. Ezt a gyanúsított cáfolja.

A másik érintett képviselő Marc Tarabella. A belga baloldali politikus katari és az Arab-félsziget országaiba utazó Európai Parlamenti küldöttségnek tagja és alelnöke volt. Az ügy kirobbanása után lemondott posztjáról.

„Korszakváltásra van szükség!” – ezt a Fidesz EP képviselője mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Hidvéghi Balázs úgy fogalmazott: a botrány miatt az európai baloldalon tagadási próbálkozás látható, és arról beszélnek, hogy ez néhány személy konkrét ügye csak, holott valójában egy intézményes, a teljes működést manipuláló gyakorlatról van már szó.

„Ez a botrány az Európai Parlament és tágabb értelemben a brüsszeli politika legnagyobb korrupciós botránya a története során. Itt most már fölmerül egy újabb kiindulási ország, Marokkó, fölmerülnek további szereplők és még ugye nem látjuk a történet végét; a belga ügyészség, rendőrség folytatja a kihallgatásokat. Látható, hogy egy kiterjedt, hosszú időre visszanyúló rendszerről, korrupciós rendszerről van szó. Én azt hiszem, hogy az egész intézményrendszerbe vetett bizalom ingott meg ezek fényében”– mondta Hidvéghi Balázs.

Közben a brüsszeli korrupciós botrány egyik első gyanúsítottját, az olasz Niccolo Figa-Talamancát a belga hatóságok szabadlábra helyezték. A Politico értesülése szerint az Igazság nélkül nincs béke nevű civilszervezet főtitkárát korábban euro milliókkal támogatta az Európai Bizottság is. A botrány kirobbanása után azonban csaknem másfél millió euró kifizetését felfüggesztették.

A Politico úgy fogalmazott, hogy nem tudni, milyen feltételekkel helyezték szabadlábra a lobbistát.

Forrás: Hirado.hu

Kép: MTI