Néhány hete félbeszakadt a Sepsi OSK – FCU Craiova labdarúgó mérkőzés, mert a kraiovaiak szűnni nem akaró, magyargyűlölettől izzó őrjöngést rendeztek a lelátón. A román ultrák miatt a játékvezető a 26. percben leállította a mérkőzést és első fokon a zöld asztalnál a labdarúgó szövetség a hazai székely csapatnak ítélte a három pontot. Persze az ellenfél fellebbezett és másodfokon mégis úgy döntöttek, hogy újra kell játszani a meccset. Diószegi László a támadásokat elszenvedő klub elnöke ezt elképesztő jogtalanságnak tartja, mindazonáltal higgadtan csak annyit mondott, Ok, újrajátsszák a mérkőzést, melyen a felsőházba jutásuk múlik (ha az elsőfokú ítélet jogerős lett volna, már ott lennének), de nemzetközi döntőbírósághoz fordulnak az ügyben, mert nekik nem volt eszközük, hogy a román ultrák őrjöngését megállítsák. Most a gps.ro készített egy interjút az ügy kapcsán a híres romániai futballcsillaggal a magyar származású Bölöni Lászlóval, akinek 70 éves születésnapja alkalmából Kollarik Tamás stábja filmet is forgat a kiváló futballistával és szakemberrel. Most az interjút a Sepsi OSK szurkolói oldalán megjelent fordításból szemlézzük.

Bölöni László, a tőle megszokott higgadsággal és józan észérvekkel válaszolt a gsp-nek, a krajovás cirkuszról és sok más székelyfocit támadó témákról

Riporter: Követte a „Sepsi – Craiova ügyet”? Mi a véleménye a dolgok alakulásáról?

Bölöni László: Olvastam. A törvény fontos. És nem a Craiova törvénye vagy a Sepsi törvénye. A szövetség törvénye és a játékvezetői szabályok. Ezt tiszteletben tartották vagy sem? Szerintem úgy lenne normális. A játékvezető valamit rosszul csinált?

Riporter: Értelmezés kérdése volt, ha a rasszizmust összekeverte az idegengyűlölettel.

Bölöni: Vio, ne gyere nekem ezzel. Nagyon jól tudod, hogy ez egy nézőkből álló csoport idióta megnyilvánulása volt. A játékvezető figyelmeztetése, az a 10 perc, amikor a játékosok bementek az öltözőbe, és közölték a szurkolókkal: „Ne folytassátok így, mert ennek komoly következméyei lehetnek!”. Érthetetlen, hogy így is folytatták Mit csinált a Craiova vezetősége ebben az időszakban? Remélem, nem arra vártak, hogy Diószegi menjen a krajovaiakhoz… Szóval, legyünk higgadtak!

Riporter: Végül a mérkőzést újrajátsszák.

Bölöni:

Olyan hangulatot teremtettek, amelyben éppen az a személy, aki a piszkos tettet elkövette, az áldozat szerepében jelent meg. Mert ez a disznóság a szélsőségeseknek jó, nem a futballnak. Nem az intelligens embereknek. Nagy meglepetésemre néhány ismerősöm is nagy felhajtást csinált. A magyar kisebbség el tud fogadni bizonyos dolgokat, mert ott akarunk élni, ott vagyunk, ott akarjuk, hogy tiszteljenek minket, mint másokat. Nem értem egyesek értetlenkedését: „Hú, de mi folyik itt!”. Mi lenne? Hadd érvényesüljenek a szabályok!

Forrás: gps.ro

Sepsi OSK-Craiova labdarúgó mérkőzés/ Forrás: gps.ro

Riporter: Az ön barátja, Marcel Pușcaș is érintett ebben a botrányban, mint krajovai tisztviselő.

Bölöni: Nem nagyon vagyok Marcel Puscas barátja. Nagyon jól ismerem Marcelt, és ezért nagyon jól értem, hogy mit miért csinál.

Riporter: Egy másik vitatott téma Romániában a magyar kormány befektetése az erdélyi klubok infrastruktúrájába.

Bölöni: És ez miért lenne baj ? Nézze, én annyit tudok, hogy Adrian Rus játszott a Sepsiben, a Puskás Akadémián, a Videotonban, román válogatott játékos, és most Olaszországban játszik.

Riporter: Ahogy a Székelyföld is(vita tárgya). A sajtó azt írta, hogy a kisebbségi világbajnokságon a székelyföldi fociválogatottnak szurkoltál.

Bölöni: Számomra ez nem probléma. Ez egy nem hivatalos világbajnokság. Örülök, hogy ott voltam. Ez egy nagyszerű ünnepe a különböző kultúráknak. Olyan himnuszokat hallottam, amiket még soha nem hallottam. Láttam néhány nézőcsoportot a néptáncukkal. Különösen szép emlék marad. Nem ugyanaz a nyomás mint a FIFA által szervezett világbajnokságon, de látni a székelyt együtt táncolni azokkal, akik valamelyik afrikai törzsből származnak, az valami különösen szép. És közöttük nincs probléma. A meccs után megisznak egy pálinkát vagy egy sört. Az egy ünnep. Utána a székely hazamegy, és dolgozik, hogy jól élhessen.

Riporter: Ha már a himnuszokról és a zászlókról beszélünk. Mit gondolsz, miért vannak heves vitáink azért, mert a magyar nemzetiségűek a sporteseményeken a székely himnuszt éneklik és zászlót lobogtatnak?

Bölöni:

Erről tájékozódjon Nizzában. És ott meghallgathatja annak a megyének a himnuszát. Kérem, menjen el a korzikai Bastiába, ahol ugyanez történik. Én a Rennes-nél edzősködtem, és a mezünkön a régió színei díszelegtek, fekete-fehér volt a logónk. És ez egyáltalán nem zavart senkit. Senki sem mondta: „Franciaország színeit akarjuk, piros, fehér, kék!”. Ha így érzed magad a meccsen, annak a régiónak a zászlajával, amelyhez tartozol, akkor nincs probléma. Franciaországban az állam fizeti, hogy a gyerekek bretonul tanuljanak az iskolában. Ez a különbség!

Forrás és kiemelt kép: gps.ro/Sepsi OSK szurkolói oldal/Facebook