Az Európai Unió (amelynek nincs hadserege) lőszereket küld Ukrajnába. Mi lesz, ha az oroszok visszalőnek? – tette fel a kérdést Schmidt Mária történész professzornak, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának a Pesti Srácok, mire ő így felelt: „nagyon fontos döntések születtek a háború folytatásáról és drámaian megváltozott a világ az elmúlt napokban. Az EU lépésén túl egészen biztos, hogy a történelemkönyvek fontos dátuma lesz az orosz és a kínai elnök találkozója is.

Ha Amerika tényleg kierőszakolja 300 ezer NATO-katona Ukrajnába vezénylését, akkor mi is belekerülünk a konfliktusba. Ezt a döntést sajnos nem Budapest fogja meghozni, de még csak nem is Berlin vagy Varsó, hanem Washington.”

A honlap a történész professzornak felidézte a tavaly megjelent, Látlelet az orosz–ukrán háborúról című kötetének utolsó oldalát, amelyben ezt írja:

Lehet, hogy Putyin túlbecsülte hazája katonai képességeit, lehet, hogy lebecsülte az ukránok ellenállóképességét és a nyugatiak elszántságát, amely az Oroszországgal való leszámolásra irányul, de az is lehet, hogy ők pedig a putyini válasz kíméletlenségét nem kalibrálták be helyesen. Oroszország rendelkezik a világ legnagyobb nukleáris arzenáljával. Hirosima és Nagaszaki amerikaiak általi elpusztítása 1945-től mostanáig visszatartotta a világot az újabb atomfegyverek bevetésétől. Biztos, hogy ez a jövőben is így marad?

Már így is túl régóta tart az öldöklés. Egy mihamarabbi békével mindenki jól járna, és senki sem járna rosszul. Legyen béke már! Legyen vége már!”

A honlap megkérdezte: a kézirat szeptember 24-i lezárása óta megnövekedett-e az atomháború veszélye?

„Sajnos ez nem kérdés, elég csak a britek által Ukrajnába küldött, gyengített urántöltetű tanklövedékekre gondolni” – felelte.

A Pesti Srácok felidézte Schmidt Mára tavaly májusi, a PestiSrácok.hu Merre tovább? című cikksorozatába írt cikkét is, amelyben – mintegy váteszként, amikor még csak sisakokat küldtek a németek a háborúba – leírta: az USA szándéka, hogy Európát hadviselő féllé tegye. A főigazgató a beszélgetésben a háttérben zajló drámai kérdésekre is felhívta a figyelmet:

Pár nappal azt megelőzően, hogy a kínai “császár” ellátogatott Moszkvába, sikerült Kínának megegyezést létrehoznia az ősellenség Irán és Szaúd-Arábia között. Mivel jár ez? E két ország energiaszállításainak nagy része Kínába fog menni, nem Európába, ráadásul jüanban elszámolva. Ki fogja biztosítani az energiát Európának?”

A Pesti Srácok teljes cikke és az interjú itt nézhető meg.

Szerző: Huth Gergely

Kép: Hirado.hu