Idén is kiírják a helyi nemzetiségi önkormányzatok számára a kisebb értékű beruházást támogató pályázatot – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központban tartott szerb nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjak átadóünnepségén.

Soltész Miklós közölte, a pályázatot immár negyedszer írják ki, a rendelkezésre álló keret 630 millió forint. A pályázók legfeljebb 5 millió forintot nyerhetnek el. Támogatást lehet elnyerni például kultúrház kifestésére, egy iroda rendbetételére, vagy eszközbeszerzésre.

Közölte, a támogatási formát a koronavírus-járvány alatt vezették be, és az elmúlt három évben több mint egymilliárd forintot tudtak szétosztani 307 település és 761 pályázó között.

Soltész Miklós elmondta, a pályázati kiírás április 5-én jelenik meg.

Az ünnepségen az államtitkár a szerb oktatási központ négy tanulójának adta át a nemzetiségi ösztöndíjat, amelyről elmondta: tizenkét évvel ezelőtt vezették be és eddig több 340 diák kapta meg, az idén 71-en.

Soltész Miklós szavai szerint az ösztöndíjjal arra is biztatják a diákokat, hogy szolgálják mind a magyarságot, mind a szerb közösséget.

A megjelenteket Lásztity Jovánka, a Nikola Tesla Szerb Közoktatási Központ igazgatója köszöntötte. Arról beszélt, hogy egyre több tanulójuk részesül a nemzetiségi ösztöndíjban.

A kormány az ösztöndíjjal a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező és a közösségért is tevékenykedő nemzetiségi diákok továbbtanulását támogatja. A nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjat két éven át folyósítja a kormány nemzetiségi iskolában tanuló fiataloknak.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Máthé Zoltán